Barion Pixel

Banánlevél. Ázsia egyik sokoldalú, a mindennapok során is többször alkalmazott különleges alapanyaga.

A banánlevél lelőhelye

 

A banánlevél természetesen a banánfán, a még zöld fürtök mellett található meg.

A banánfa termése hosszú utat tesz meg, hogy a konyhánkba kerüljön. Még zöld állapotban szüretelik le, és csak később éri el a kedvelt sárga színét, és a fogyasztható állapotot.

A fa törzsét általában talajjavításra használják fel, míg a banánlevélre több sors is várhat.

Természetesen a nem tökéletes példányokat, amelyek esztétikailag, és fogyaszthatóság szempontjából sem megfelelőek, nem juttatják el Európa országaiba.

A megfelelő példányokat a világ tájain több célra is felhasználhatják.

 

Banánlevél a konyhákban

 

Ha tradicionális délkelet-ázsiai étteremben ettél már akkor valószínűleg te is találkoztál azzal, hogy az ételt banánlevélen tálalják fel.

Nemcsak csomagolásra, de főzésre és tálalásra is használják.

Indiában is gyakran láthatjuk, hogy a tányér egy tisztára mosott banánlevél, melyre felhalmozzák a különféle fogásokat.

Jóízűen falatoznak úgy, hogy csak jobb kezüket használják az étel felemeléséhez.

De a tányérként való használat nem csak a mosogatás elkerülése végett van.

Az érett banánlevél nagyrészt rostos növényi anyagokból áll, beleértve a lignint és a cellulózt.

Bár a szervezet nem képes emészteni ezeket a rostokat, ezek nagy hatékonysággal elősegítik az egészséges emésztést!

A meleg étel a banánlevélből olyan enzimeket old ki ami az étel emésztéséhez nyújt segítséget az étkező számára!

 

banánlevél, banánlevél használata

 

Banánlevél felhasználása csomagolásra

 

Ez egy gyakori csomagoló anyag is egyébként Ázsiában.
Megfelelő alternatíva lehet a műanyag csomagolások kiváltásához.
Egyelőre csak néhány területen sikerül hasznosítani, például zöldségek, gyümölcsök csomagolásához, egymáshoz rögzítéséhez.
Viszont a felhasználási területek folyamatosan növekednek, amely tökéletesen kielégíti a natúr termékek használatára vonatkozó igényeinket.
De a banánlevél fontosabb alapanyag a délkelet-ázsiai konyhában, mint a csomagolásnál.
Amennyiben a banánlevelek nem csak a trópusi területeken találnak kedvező fogadtatásra, és a világ minden táján elfogadottá válnak csomagoló anyagként, az jelentősen csökkentené a műanyag szennyezést a Földön.
Újabb, és újabb felhasználási lehetőségükre, elterjesztésükre folyamatosan keresik a megoldásokat.
Ha sikerül beszerezni banánlevelet, lesz módunk igazán egyedi módon tálalni az indiai receptek alapján készített ételeinket.
Sok sikert hozzá!

A szerző