Banánlevél. Ázsia egyik sokoldalú, a mindennapok során is többször alkalmazott különleges alapanyaga.
A banánlevél lelőhelye
A banánlevél természetesen a banánfán, a még zöld fürtök mellett található meg.
A banánfa termése hosszú utat tesz meg, hogy a konyhánkba kerüljön. Még zöld állapotban szüretelik le, és csak később éri el a kedvelt sárga színét, és a fogyasztható állapotot.
A fa törzsét általában talajjavításra használják fel, míg a banánlevélre több sors is várhat.
Természetesen a nem tökéletes példányokat, amelyek esztétikailag, és fogyaszthatóság szempontjából sem megfelelőek, nem juttatják el Európa országaiba.
A megfelelő példányokat a világ tájain több célra is felhasználhatják.
Banánlevél a konyhákban
Ha tradicionális délkelet-ázsiai étteremben ettél már akkor valószínűleg te is találkoztál azzal, hogy az ételt banánlevélen tálalják fel.
Nemcsak csomagolásra, de főzésre és tálalásra is használják.
Indiában is gyakran láthatjuk, hogy a tányér egy tisztára mosott banánlevél, melyre felhalmozzák a különféle fogásokat.
Jóízűen falatoznak úgy, hogy csak jobb kezüket használják az étel felemeléséhez.
De a tányérként való használat nem csak a mosogatás elkerülése végett van.
Az érett banánlevél nagyrészt rostos növényi anyagokból áll, beleértve a lignint és a cellulózt.
Bár a szervezet nem képes emészteni ezeket a rostokat, ezek nagy hatékonysággal elősegítik az egészséges emésztést!
A meleg étel a banánlevélből olyan enzimeket old ki ami az étel emésztéséhez nyújt segítséget az étkező számára!
Banánlevél felhasználása csomagolásra