2025. július 25. péntek | Jenei Tamás Gazpacho- a hűs csodaleves.A forró nyári napokon nincs is jobb, mint egy hűs, frissítő, vitaminokban gazdag leves, amely nemcsak finom, de a szervezetet is támogatja. A gazpacho egy hagyományos spanyol étel, amely tökéletesen ötvözi a nyers zöldségek erejét, miközben nem terheli meg az emésztést. Ráadásul ez a változat tej- és gluténmentes, így érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Hozzávalók paradicsom – 1000 g kígyóuborka – 300 g vöröshagyma – 50 g kaliforniai paprika – 300 g olívaolaj – 50 g vörösborecet – 5 g só – 15 g frissen őrölt bors – 1 g friss bazsalikom – 3 g fokhagyma – 2 g Elkészítés Forraljunk egy lábosban vizet. A paradicsom alját keresztben metsszük be, majd dobjuk a forró vízbe fél percre. Ezután azonnal tegyük át hideg vízbe – így könnyen lehúzható a héjuk. A meghámozott paradicsomot daraboljuk fel. Hámozzuk meg és daraboljuk fel a kígyóuborkát, a paprikát, a hagymát és a fokhagymát. Az összes hozzávalót tegyük egy nagy edénybe, adjuk hozzá az olívaolajat, borecetet, sót, borsot és az apróra vágott bazsalikomot. Botmixerrel pürésítsük az egészet simára. Hűtsük le legalább 2-3 órára a hűtőben – hidegen tálaljuk. Miért olyan egészséges ez a leves? Paradicsom – természetes antioxidáns bomba A paradicsom kiváló likopinforrás, amely egy erős antioxidáns, segíthet a sejtkárosodások elleni védelemben, csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint egyes daganatos betegségek kockázatát. Emellett gazdag C-vitaminban és káliumban is, támogatva az immunrendszert és a szív egészségét. Kígyóuborka – belső hidratálás természetesen Az uborka 95%-ban vízből áll, így kiválóan hidratál, segíti a méregtelenítést és támogatja a bőr egészségét. Emellett B-vitaminokat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, ami az idegrendszerre és az izomműködésre is pozitív hatással van. Ez a gazpacho tökéletes választás a nyári hónapokra: nem kell főzni, percek alatt elkészül, tele van friss alapanyaggal és valódi éltető tápanyagokkal. Ráadásul tej- és gluténmentes, így az ételérzékenyek számára is ideális választás. Ha szeretnél még több szezonális, természetes alapanyagokra épülő receptet, kövesd a Naturportal Receptrovatot! Jenei Tamás szakács mester életútja Tanulmányok: Gundel Károly Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola Első munkahely: Fórum Hotel Tapasztalat: Szakács, helyettes, konyhafőnök többek között az Arany Kaviár, Alabárdos, Mokka, Mágnáskert, Cactus Juice, Pastrami éttermekben Médiaszereplés: Több főzőműsor házigazdája, köztük az Ínyencfalatok című műsor Lakásétterem: 13 éve működtet Magos Zoltánnal, állandó és kitelepült helyszíneken is Szakterülete: Közvetlen vendéglátás, személyes kapcsolat a vendégekkel Zsűrizés: 15 éve rendszeres zsűritag gasztroversenyeken (pl. Triatlon Nagyhét, Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny, Tirpák Fesztivál) Közösségi étkeztetés: 16 éve ezen a területen dolgozik, főként gyermekmenzák minőségének javításán, jelenleg a Hungast Vital Kft. munkatársa Hobbi: Szabadtéri főzés, grillezés, bográcsozás – otthon a legszívesebben főz Szenvedély: Erdei gombák, gombaszedés, természetjárás