Miben rejlik a folsav hatása? 

A vitaminok létfontosságúak a szervezetünk működéséhez. A vitaminok közül az egyik fontos életműködést szabályozó B-vitamin féleség a folsav (más néven folacin, vagy folát), melyet az 1940-es években a spenótból vontak ki. Sokan csak várandós vitaminként ismerik, hiszen a várandósságot megelőzően és a várandósság alatt rutinszerűen alkalmazzák. Ennél azonban sokkal több mindenre használható.

Folsav hatása

Folsavra minden olyan életműködésnél szükség van, amelyben sejtosztódás következik be. Ilyen természetesen a magzati fejlődés is: a szakirodalom elsősorban a nyitott gerinc megelőzésére javasolja, de a teljes magzati idegrendszer megfelelő kialakulásában szerepe van. E mellett folsav szükséges a vérsejtek képződéséhez, a sebek gyógyulásához és az izomszövet felépüléséhez, a DNS és az RNS szintéziséhez, a sejtosztódás normális lefolyásához. Véd a szívbetegségekkel szemben, és a depresszió kezelésében is segítséget nyújthat. Jó a köszvény, az irritábilis bélszindróma, és a csontritkulás kezelésére, illetve megelőzésére.

Mivel a folsavkészítmények szedése elfedheti a B12-vitamin hiányára utaló tüneteket, azaz a folsav hatására a vérszegénység megszűnik, a B12-vitaminhiány okozta idegrendszeri károsodás azonban nem, ezért a folsavkészítmény szedését mindig B12-vitaminnal együtt kell alkalmazni. Együtt alkalmazva kedvezőbb lehet az ár is, mint két külön vitaminkészítményt megvásárolva.

Egyes természetgyógyászok a természetes vitaminbevitelt pártolják. Aki ilyen módon szeretne elegendő mennyiségű folsavhoz jutni, az az alábbi élelmiszereket fogyassza: spárga, spenót, fejes saláta, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, cékla és a narancslé.

Egy felnőtt napi folsav igénye 400 µg. A folsav hiány és a folsav túladagolás normális táplálkozás mellett egészséges embereknél ritka. Hiány léphet fel például az alkoholbetegeknél, vagy egyes epilepszia- és rákellenes gyógyszerek alkalmazása során.

További érdekességet a folsavról itt olvashattok:

IDE KATTINTS! >>>FOLSAV

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/10 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!