Barion Pixel

Mindannyiunknak vannak fáradtabb időszakai, de ha hosszú időn keresztül érzed magad kimerültnek, ingerlékenynek, érdemes elgondolkodnod azon is, nem vagy-e esetleg vitaminhiányos.

A B-vitaminok alapvető szerepet játszanak az egészséges szervezet fenntartásában, nélkülük pedig mind testileg, mind lelkileg és mentálisan is romlik a teljesítményed. Ismerd meg a B-vitaminok hiánya okozta tüneteket, hiánybetegségeket, és a B-komplex vitaminok előnyeit is cikkünkből!

Milyen tünetek utalnak a B-vitaminok hiányára?

Először is fontos tisztázni, hogy a B vitaminok vízben oldódó vitaminok, ezért a szervezet nem tudja őket raktározni. Ha nem figyelsz a rendszeres pótlására, könnyen vitaminhiányos állapotba kerülhetsz, pedig a megfelelő vitaminpótlás nagyon lényeges az egészséges szervezet fenntartásához.

A B vitaminok hiányának tipikus tünetei a fáradtság, bőrproblémák, töredező körmök és haj, levertség, étvágytalanság és koncentrációs nehézségek. De ide tartozik még a memóriazavar, légszomj, izomgyengeség, szédülés, valamint a végtagok zsibbadása is.

Ezek a tünetek már önmagukban is kellemetlenek, de a B-vitaminok hiánya hosszú távon az idegrendszer visszafordíthatatlan károsodását, illetve szívproblémákat is okozhatnak. A B-vitamin fajtái közül több is fontos a gyomor egészségéhez, emiatt az emésztési problémák is a hiánybetegségek közé tartozhatnak.

Hogyan járulnak hozzá a B-vitaminok az egészséges szervezethez?

A B vitaminok kapcsán leginkább azt halljuk, hogy nélkülözhetetlenek az idegrendszer normális működéséhez, de nézzük ennél részletesebben is!

A B vitamin fajtái:

  • B1-vitamin: legfőképp az anyagcsere működésében játszik szerepet, de szükséges az izmok és a szív egészséges működéséhez is
  • B2-vitamin: hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez, a vörösvérsejtek normál állapotának fenntartásához
  • B3-vitamin: hozzájárul a bőr egészségének, valamint a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához
  • B5-vitamin: hozzájárul a normál mentális teljesítményhez
  • B6-vitamin: hozzájárul a hormonok szabályozásához
  • B12-vitamin: hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, továbbá fontos szerepe van a sejtosztódás folyamatában

Ezek együttesen alkotják a B komplex néven is ismert vegyületegyüttest. Miután az egyes B-vitaminok más-más területen segítik a szervezet megfelelő működését, fontos is, hogy mindet pótoljuk. A B komplex termékek erre remek megoldást nyújtanak, sőt, a te dolgod is megkönnyítik, hiszen elég egyetlen vitamin beszedésére ügyelned.

Mire számíthatsz, ha B-komplexet szedsz?

Miután a B-vitaminok nélkülözhetetlen szerepet játszanak az anyagcsere működésében, a tápanyagellátás javulásával érezheted is, hogy több energiád van. A fenti hiánybetegségek után máris láthatod, hogy a B-komplex vitamin rendszeres szedésével egészségesebbé válik a bőröd, hajad és körmeid, valamint mentálisan és fizikailag is frissebbnek, üdébbnek fogod érezni magad.

Nem utolsó sorban pedig az immunrendszer erősítése terén is érezheted pozitív hatásait!

 

Képek forrása: Canva.com

 

A szerző