Barion Pixel

Hallottál már a terápiás macska képzésről?

Az állatokkal való terápiát régóta használják a világ különböző részein az emberi egészség javítása és a pszichológiai támogatás céljából.

A terápiás kutyák jól ismertek, azonban kevesebben hallottak a terápiás macskákról.

Pedig a macskák is képesek nagyon sokat segíteni az embereknek, akiknek szükségük van az érzelmi és mentális támogatásra.

Emellett arról is fontos beszélnünk, hogy az állat asszisztált intervenciós lehetőségeknek csak egyik szelete a terápia, sok fajta állatasszisztált foglalkozás típus létezik.

Mindig szükséges elkülönítenünk a foglalkozásvezető és az állat felvezetőjét, aki legtöbbször a gazdi. Sok szakember rendelkezik mindkét végzettséggel, de a szerepkört fontos kettéválasztani.

terápiás macska, terápiás macska képzés

A cuki, segítő, és gyógyító bársonytalpúak

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a terápiás és segítő állatok, mint például a terápiás kutyák vagy a segítő lovak. Azonban kevesen tudják, hogy léteznek olyan macskák is, amelyekkel terápiás céllal lehet dolgozni.

A Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány Magyarországon az egyetlen, amely lehetőséget biztosít terápiás macska vizsgáztatására. Az alapítvány célja, hogy minél több embert megismertessenek a terápiás macskák előnyeivel és azokat a helyszíneket támogassák, amelyek használják őket terápiás célra.

Egy terápiás macska nem csak a szeretetet adja át, de azáltal, hogy együtt van az emberekkel, segít növelni a szociális kötődést, csökkenti a magányosságot, és javítja az önbizalmat.

Az állatokkal való terápia nem csak a felnőtteknek szól, de nagyon sokat segíthet a gyerekeknek is.

A terápiás macskáknak különösen jó a hatása a kisgyerekekre, akiknek segít megtanulni a felelősségvállalást, az empátiát, és az állatokkal való bánásmódot.

Azonban nem csak a terápiás macska tölt be fontos szerepet, hanem ugyanígy fontosak a segítő macskák is.

A segítő macskák képzése és alkalmazása még abszolút gyerekcipőben jár, de elsősorban személyi segítésben lehetnek kiváló lehetőségek velük kapcsolatban.

Érzelmi támaszt nyújtanak a gazdájuknak, segíthetik megnyugtatni. Motiválhatják a kihívást jelentő élethelyzetekben, segíthetik a szociális kapcsolatok kialakítását.

terápiás macska, terápiás macska képzés

Terápiás macska – Segítő macska

A terápiás macskák olyan állatok, amelyeknek jelenléte és szeretete segíthet a betegeknek és a nehéz élethelyzetben lévő embereknek.

A macskák nyugtató hatása, játékos viselkedése és érintésigénye segíti a stressz csökkentését és az érzelmi kiegyensúlyozottság elérését.

Az alapítvány azon dolgozik, hogy minél több területen legyenek jelen a terápiás macskák, így segítve az emberek gyógyulási folyamatát.

A Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány fontosnak tartja, hogy a terápiás cicákat megfelelő módon képezzék és vizsgáztassák.

A cica-képzés során a cicákat számos teszten kell átvenni, hogy biztosak lehessenek abban, hogy alkalmasak a terápiás munkára.

A tesztek során felmérik a macskák temperamentumát, érzelmi állapotát és reakcióit az emberekkel való interakció során.

Csak azok a cicák kapnak engedélyt a terápiás munkára, akik az összes tesztet sikeresen teljesítették.

A Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány azon dolgozik, hogy minél több helyen legyenek jelen a terápiás cicák.

Ezek közé tartoznak például a kórházak, idősotthonok, iskolák, börtönök és a pszichiátriai intézetek.

A terápiás macskák jelenléte nem csak a betegeknek és a nehéz élethelyzetben lévő embereknek segít, hanem a dolgozóknak és a látogatóknak is örömet okozhat.

Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány

Összefoglalva, a Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány olyan segítőkkel dolgozik, akik különleges módon képesek támogatni az emberek gyógyulását, fejlődését. E mellett akár a napi stressz enyhítését is csökkenthetik a vizsgázott cicáik bevonásával.

Ezek a cicák nemcsak hogy szeretetteljes társai lehetnek, de akár a legkomolyabb terápiás célokat is képesek szolgálni. Mindezt érzékenyen, az állatok jólétére figyelve teszik.

Ha úgy érzed, hogy segítenél ebben a nemes célban, támogasd az alapítvány munkáját!

Az adományod révén segíthetsz abban, hogy minél több terápiás cica és gazdája találja meg egymást, és az emberek egyre nagyobb számban élvezhessék az állatok gyógyító hatásait.

Ne felejtsd el, minden apró támogatás számít, és az alapítvány nagyon hálás minden felajánlásért.

Az idei legfontosabb kiemelt projekt az olvasás népszerűsítése az olvasóprogramokon keresztül, mely már Monoron és Gyömrőn is elindult. Ahhoz, hogy szélesebb körhöz eljussanak, minden apró segítség számít!

Az alapítvány adományozási lehetőségeiről bővebb információt találsz a honlapjukon: https://www.terapiasmacska.hu/

Köszönjük, hogy velünk tartasz a terápiás és segítő cicák missziójában!

 

Hogyan segíthetsz a terápiás macska képzés támogatásával?

Szeretnéd, hogy terápiás párosok országszerte egyre több helyszínen tartanának foglalkozásokat?

Hiszel abban, amit az Alapítvány képvisel és fontosnak tartod a projektet?

Kérlek, adományoddal segítsd az Alapítvány munkáját!

Bankszámlaszám: 11713184-21457500 (OTP)

IBAN: HU60117131842145750000000000

 

A Naturportal Magazin gyakran áll jó ügyek mellé, most így tettünk, ha teheted kérjük, hogy támogasd az Alapítvány tevékenységét!

 

Fotók forrása:

Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány

A szerző