Barion Pixel

A krónikus arcüreggyulladás sokunk életét megkeseríti, ráadásul komoly szövődményekkel és visszatérő gyulladásokkal járhat.

A sóterápia természetes eljárás, amely gyógyszermentes megoldást nyújt a fájdalmak és a gyulladás megszüntetésére.

Arcüreggyulladás, a felnőttek “rémálma”

Az őszi és téli hónapokban az immunrendszerünk különösen nagy igénybevételnek van kitéve és gyakori az arcüreggyulladás kialakulása.

Az arckoponya részét képező orrmelléküregek legnagyobbika az arcüreg. Az orrmelléküregek olyan légtartalmú terek, amelyek összeköttetésben állnak az orrüreggel. Az arcüreggyulladás pedig a leggyakoribb orrmelléküreg gyulladás, mind gyermekeknél, mind felnőtteknél.

Kialakulásának oka, hogy az arcüregben termelődő, felgyülemlett folyadék nem tud távozni az orrnyálkahártya duzzanatától, és a jelenlévő baktériumflóra miatt gyulladás alakul ki. Az esetek többségében felső légúti megbetegedéshez társul, azonban más is állhat a háttérben, például trauma, vagy a fürdés során bekerült szennyezett víz.

A betegség nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál, akiknél valamilyen hajlamosító tényező van jelen:

  • Meglévő allergia okozta gyulladás, ami elzárja az orrmelléküregeket. Asztmás és allergiás betegek esetén könnyebben kialakul.
  • Anatómiai okok: A ferde orrsövény is jelentősen beszűkíti az orrüreget, ezzel tovább növelve az elzáródást.
  • Krónikus gyulladással járó betegségek, mint például az orrpolip.
  • Az elzáródás környezeti irritáció miatt is létrejöhet, mint például cigarettafüst.

 

Az immunrendszer nem megfelelő működése is lehet a gyulladás kiváltója.

A fogak betegsége is okozhatja a gyulladást. Ilyen esetekben fogászati eljárással lehet megszüntetni a problémát. A fog eredetű gyulladás a nagyőrlők, ritkábban a kisőrlők gyökereinek megbetegedése kapcsán jön létre, az anatómiai közelség miatt. A gyulladás bejuthat az arcüregbe, amikor foghúzáskor megnyílik az orrmelléküreg, főleg akkor, ha foggyökér-maradványok kerülnek az arcüregbe.

gyógyító só, sóterápia, só, só terápia

Nátha vagy arcüreggyulladás? Így ismerhetjük fel a különbséget!

Az arcüreggyulladás kezdeti szakaszában hasonló tünetekkel jelentkezik, mint a nátha. Az orrüregben található nyálkahártya gyulladásának következtében az arcüregek elzáródnak, az itt termelődő folyadék nem tudja elhagyni az orrüreget és gyulladás alakul ki. Ez okozza a fejfájást és a nyomás érzését a koponyában.

Ha hosszabb ideig érezzük a tüneteket, gyanakodhatunk arcüreggyulladásra. Emiatt fontos, hogy a szövődmények elkerülése érdekében mihamarabb cselekedjünk. A komplex sóterápiával egy enyhébb nátha és az arcüreggyulladás is kezelhető. Megfelelő, kúraszerű kezelés mellett szövődménymentesen gyógyítható.

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arcüreggyulladás két fő formáját különböztetjük meg, lehet akut vagy krónikus. A tünetek között az orcák megduzzadása, és a nyomó-lüktető fájdalom jelentkezik, ami kisugárzik a koponya elülső és felső részére, valamint csontjaira. Ez hajoláskor, mozgáskor fokozódik, mivel a koponyában ilyenkor megnő a nyomás. A nehéz orrlégzés és a szaglás tompulása mellett további tünetei az orrdugulás, orrfolyás. A nyálkahártya fertőzöttsége miatt a színtelen orrváladék időközben elszíneződik és sűrűvé válik. Általános kísérőtünetei a gyengeség, láz, és fáradtság. Az arcüregben felgyülemlett, lecsorgó váladék miatt köhögés, torokfájás és alvászavar is jelentkezhet. Összeköttetésüknek köszönhetően szövődményként középfülgyulladás is kialakulhat. A krónikus, folyamatos arcüreggyulladás esetén a szaglás mellett az ízlelés is tompul, halláscsökkenés is kialakulhat, valamint orrpolip is jelentkezhet.

Hogyan gyógyítja a sóterápia a krónikus arcüreggyulladást?

A komplex sóterápia verhetetlen gyógymód az otthoni inhalálással és az orrszívással szemben. A kezelés során a páciensek 30 percet töltenek a száraz sószobában. A sóbarlanggal szemben, a komplex sóterápia során a száraz sószoba után néhány percig inhalálnak a nedves sószobában, majd Proetz-kezelést kapnak, amely az arcüreg átmosását jelenti.

A komplex sóterápia kiválóan alkalmazható, természetes mód arra, hogy megelőzzük a komolyabb betegségeket, és megbízható módon kezeljük az akár komolyabb gyulladásokat, allergiát. A kezelések kúraszerű használata mellékhatások nélküli gyógyulást biztosít.

Gyulladások fájdalommentes kezelése sóterápiával

A sóterápia fájdalommentesen segít megszabadulni az arcüreggyulladás okozta bántalmaktól. Személyre szabott kezelésekkel várjuk pácienseinket a Hétszínvirág Sóterápián, ahol komplex sóterápiás kezeléseinket már több mint 10 éves tapasztalattal és a legkorszerűbb technológiával végezzük!

 

KATTINITS IDE A SÓTERÁPIA SZAKÉRTŐKHÖZ

A szerző