Barion Pixel

A népi orvosláson kívül kevesen gondolják, hogy a sárgarépa, hatása miatt nemcsak jóízű főzelék, hanem gyógynövény is.

A magyar gyógynövénykönyvek sem említik a sárgarépát. Nézzük pedig, hogy milyen sok betegségre használható!

Elsősorban látásjavítóként használják, de a sárgarépa hatása okozhat néhány meglepetést is.

Nem közismert gyógyhatások

  1. A reszelt sárgarépa kiválóan használható mellgyulladásra: nem engedi kifakadni, lelohasztja a duzzanatot.
  2. A tejben forralt reszelt sárgarépát tegyük tiszta ruhába (konyharuhába például) és olyan melegen, amilyen meleget csak a bőrünk kibír, tegyük a problémás bőrfelületre. Ez a recept jó a már fent említett mellgyulladásra, kelésre és más gennyes (pyrogen) bőrbajok ellen. Gyakorlatilag “megérleli” és kifakasztja a problémás részt, valamint összehúzza a gennyet.
  3. Heinz Görz receptje: reszeljük le a sárgarépát, a nedvét nyerjük ki, ezt a levet használhatjuk borogatásként égésre, fagyásra, sebkezelésre. Görz a gyógynövényes könyvében (Heinz Görz: Grosses Krauter- und Gewürzbuch, Falken Verlag, Niederhausen/Taunus, 1974) említ még egy másik nagyszerű receptet. E szerint mézet kell sárgarépa reszelékkel, vagy répalével összekeverni és ezzel kell a már kialakult fekélyt kezelni. A javaslatunk az, hogy ha lehetséges, ehhez réti mézet használjunk.
  4. Richard Willfort receptje: fekélyre friss sárgarépalevet kell csepegtetni, vagy vékonyra szelt sárgarépa szeletet kell rátenni, óránként megújítva. Rosszul gyógyuló sebre sárgarépa szeletet kell helyezni, metszéslapjával rátéve. Ez a módszer Willfort szerint a gennykeltőkkel fertőzött sebek kezelésére is alkalmas.

 

Ezenkívül a magja étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatásokkal bír. Véd bizonyos fajta daganatos megbetegedések ellen. Világszerte számos vizsgálat megerősíti, hogy azoknál az embereknél, akik sok sárgarépát esznek, bizonyos típusú rákos megbetegedések ritkábban fordulnak elő. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, jó hasmenés ellen, csillapítja a gyomorégést.

Napi 5000 NE (nemzetközi egység) a karotin javasolt napi adagja, de a rák rizikójának jelentős csökkenéséhez napi 12.500 NE bevitele szükséges.

 

További, a sárgarépa gyógyhatásaival foglalkozó cikkeket itt olvashatsz:

SÁRGARÉPÁS CIKKEK

A szerző