Barion Pixel

A fokhagyma hatása igen sokoldalú. A népi gyógyászatot le lehet nézni, figyelmen kívül hagyni azonban nem lehet. Régen nem voltak még drága orvosságok, és a köznépnek, akkor is voltak gyógyítandó betegségei, melyeket a háznál, a kertben, illetve a réten, erdőben található növényekkel orvosoltak.

A legtöbb megfigyelést az állatok révén, illetve tapasztalati úton szerezték, melyek apáról-fiúra hagyományozódtak át, és így gyógyítottak nemzedékről-nemzedékre. Megfigyelve az állatvilágot az ember hamar rájött arra, hogy az állatok milyen füvekkel kezelnek bizonyos betegségeket és azokat analóg módon az emberre is alkalmazhatónak gondolták, többnyire helyesen. A tudomány a mai fejlettségi szintjén ezeknek a népi megfigyeléseknek a többségét korszerű eszközökkel igazolta. Hatásosak és ami még jobb, hogy szinte ingyen vannak.

A fokhagyma hatása

A fokhagyma az egyik legközismertebb népi gyógyszer. Igaz nincs jó szaga, viszont gyógyít (inkább legyünk a fokhagymától büdösek, mint a cigarettától:). Lássuk most, hogy a fokhagyma mi mindenre jó a népi gyógyászat szerint (ez a fokhagymáról szóló összeállításunk 2. része, az 1. részt IDEKATT találhatod):

  1. hashajtó: fél deci szilvapálinkába fokhagymát kell aprítani és meginni
  2. hányinger: fokhagymát fokhagyma nyomón áttörünk, egy kevés almaecettel elkeverünk és azt bevesszük
  3. gyomorfájás: aki gyomorfájós, az naponta egyen fokhagymát (1-2 gerezddel)
  4. bélférgesség: a fokhagyma főzete (fokhagyma összetörve és leforrázva) kihajtja a gilisztát – melegen kell meginni. Beöntésként is alkalmazható.
  5. öregkorral járó fejfájás: egy fej fokhagymát pépessé kell zúzni és el kell keverni 2 dl pálinkával. Ebből naponta 10-15 cseppet kell bevenni.
  6. fájós fog: Recept 1: azon az oldalon, ahol a fog fáj fokhagymát dugunk a fülünkbe. Ezzel egyidejűleg a fájós fogunkkal fokhagymát kell rágni. Ez fájdalomcsillapító hatású és ezzel elejét vehetjük a további fertőzéseknek. (Amint tudunk forduljunk fogorvoshoz!) Recept 2: fokhagyma levével kell cseppenteni a lyukas fogba. Recept 3: péppé zúzott foghagymát ruhába kell csomagolni és a két fogsor közé tenni (ráharapni), ameddig csak lehet – jótékony hatású.
  7. fülfájás ellen: Recept 1: egy hegyes, vékony fokhagyma darabot éjszakára hallójáratba kell dugni (vigyázat!, dobhártyát ne érjen!) Recept 2: Fokhagymaszár főzetét melegen kell a fájós fülre tenni

Sorozatunkat tovább folytatjuk!

A fokhagyma további gyógyhatásairól, a hatóanyagairól és az esetleges ellenjavallatokról itt olvashatsz: FOKHAGYMA

dr. Oláh Andor: Zöld varázslók – Virág orvosok (Népi gyógynövényismeret Békés megyében) gyűjtése nyomán

A szerző