Barion Pixel

A fokhagyma gyógyhatása ismert volt a hagyományos paraszti kultúrában. A népi gyógyászatot le lehet nézni, figyelmen kívül hagyni azonban nem lehet.

Régen nem léteztek még drága orvosságok. A köznépnek akkor is voltak gyógyítandó betegségei, melyeket a háznál, a kertben, illetve a réten, erdőben található növényekkel orvosoltak. A legtöbb megfigyelést az állatok révén, illetve tapasztalati úton szerezték, melyek apáról-fiúra hagyományozódtak át, és így gyógyítottak nemzedékről-nemzedékre. Megfigyelve az állatvilágot az ember hamar rájött arra, hogy az állatok milyen füvekkel kezelnek bizonyos betegségeket és azokat analóg módon az emberre is alkalmazhatónak gondolták, többnyire helyesen. A tudomány a mai fejlettségi szintjén ezeknek a népi megfigyeléseknek a többségét korszerű eszközökkel igazolta. Hatásosak és ami még jobb, hogy szinte ingyen vannak. A fokhagyma az egyik legközismertebb népi gyógyszer. Igaz nincs jó szaga, viszont gyógyít (inkább legyünk a fokhagymától büdösek, mint a cigarettától:).

Lássuk, hogy a fokhagyma mi mindenre jó a népi gyógyászat szerint:

  1. Általános egészség: Minden reggel egy gerezd fokhagyma megelőzi a betegségeket.
  2. Láz: fokhagymás kenés, bedörzsölés jó láz ellen.
  3. Köhögés: Köhögés esetén a tüdő feletti részt be kell dörzsölni fokhagymával.
  4. Influenza: Fokhagymát kell elreszelni, és egy pici ecettel elkeverve bevenni.
  5. Nátha: Ha náthásak vagyunk fokhagymás pirítóst kell enni, vagy tejbe fokhagymát kell aprítani és ezt a tejben főtt fokhagymát kell a pirítósra kenni. Hogyan lehet 1 nap alatt kigyógyulni a náthából. Keverjünk össze egyenlő arányban vöröshagyma– és fokhagymalevet. Csepegtessünk ebből a keverékből 2-3 cseppet mind a két orrjáratba, reggel és este. A következő reggelen garantáltan egészségesen fogunk ébredni. Roppant hatékony.

Légúti megbetegedések

  1. Torokfájás: Torokfájásra legjobb a fokhagymás pirítós.
  2. Köhögés: 3 evőkanál mézet megolvasztunk, 3 gerezd fokhagymát hozzávágunk, rá fél liter tejet kell önteni, és melegen meginni. Ajánlották még rá a fokhagymát és az avas (sic!) szalonnát.

A bőr megbetegedése

Bőrbetegségek, vértisztítás: Fokhagymát fogyasztani minél többször naponta.

A vér, a keringés betegsége

  1. Vérszegénység: Máj, tej és fokhagyma fogyasztása minél nagyobb mennyiségben.
  2. Magas vérnyomás: 2 dl pálinkába néhány gerezd fokhagymát kell tenni, 7 napig érik, akkor hozzá két deci víz, ismét egy hétig érik. Reggelenként éhgyomorra 18-20 cseppet kell beszedni. Más recept szerint: 1 liter vízbe el kell keverni 30 gerezd apróra vágott fokhagymát, 3 evőkanál mézet, másfél dkg élesztőt (összemorzsolva). Ezt 9 napig állni kell hagyni érlelni, közben többször megkeverni. Aztán naponta háromszor reggel, délben, este 1-1 pálinkáspohárral inni kell belőle. Más recept: minden nap 2 gerezd fokhagymát kell megenni éhgyomorra.

Folytatjuk… (fejfájás, bélférgesség, fülfájás, lábfájás, ínhúzódás, méhgyulladás, és még sok-sok betegség leírásával)

Oláh Andor: Zöld varázslók, virág-orvosok (Népi gyógynövényismeret Békés megyében) című munkája nyomán

A szerző