Barion Pixel

Mofetta és széndioxid terápia. Mit jelenthet a mai korban a mozgáshiányos, érrendszeri, és az egyéb gondokkal küzdők számára?

Mitől alakulhat ki az érszűkület és az érrendszer betegségei?

Az érszűkület és az érrendszer betegségei, szívvel kapcsolatos problémák, immungyengeség, autoimmun betegségek napjaink egyik legnagyobb tömegeket érintő betegségei, melyek kialakulása során esetlegesen szerepet játszhatnak a genetikai tényezők.

Adott személyre vonatkoztatottan helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, a túlsúly, a magas koleszterin-, vércukor-, és vérnyomásszint, valamint a káros szokások! Például a dohányzás, energiaitalok, üdítők, rossz minőségű alkoholos italok, vagy az akár jó minőségű italok túlzott fogyasztása.

Az érszűkület az artériák, azaz verőerek falának átalakulását jelenti, valamint a keringő vér mennyiségének csökkenésével jár és számos kellemetlen és fájdalmas tünet kíséri a stádiumnak, betegség fokozatának megfelelően.

Mivel minden szervünket, azon belül sejtjeinket a véráramlás segíti a folyamatos élethez, fontos, hogy rendben legyenek a mikroereink is, azaz a kapilláris rendszer.

Mit jelent a széndioxid terápia és a mofetta kifejezés?

mofetta, széndioxid terápia

A mofetta geológiai szakkifejezés: sok szén-dioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést jelent.

Magyarországon két kiépített mofetta található: Mátraderecskén és Parádfürdőn.

Székelyföldön több száz mofetta működik, ahol az ősi, 2000 éves múltú működő módszert alkalmazzák, a gyertyát. A gyertya azonnal bealszik, mikor a széndioxid szintje alá kerül, hiszen nem kapja a tápláló oxigént. Veszély esetlegesen áll fenn, mert olyan helyen, ahol valaki belefekszik egy széndioxiddal  telített helyiségbe, meghal. Ilyen például a mustgáz a pincékben ősszel, több halálos balesettel, ahol szintén a széndioxid miatt halnak meg.

A mofetta és a széndioxid terápia pozitív hatásai

Emlékeimben, idős szőlőnapszámos emberek elbeszélése alapján szerint olyan helyen, ahol Bodrogközben (Zemplén vármegye) bort készítettek, nem volt pince, csak földkupacos megoldások. Itt az egyszerű emberek mustforrás idején beleálltak, érezve a melegítő hatást. Már vagy ötven éve hallottam és így részlegesen emlékszem, akkor csak furcsaság volt, nem értettem a jelentőségét. Mivel a széndioxid nehezebb a levegőnél, így érthető, hogy felfelé tölti ki a teret, amely alsó végtagi érszűkület kezelésében okoz pozitív változást.

A mofetta kezelések során a szén-dioxid a bőrön átdiffundál a szövetekbe, specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, emellett pedig a szívműködésre is kedvező hatást fejt ki.

A felszívódó gáz hatására a bőrerek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, nő az áramlási sebesség.

Ezeket a haemodinamikai változásokat kapillármikroszkópos vizsgálatok jól demonstrálják. A perifériás érreakció a széndioxid gázos “fürdés” alatt az érintkező bőrfelületen szabad szemmel is látható. A vénás- és nyirokvisszaáramlás fokozódik, a vérraktárak kiürülnek, különböző mérési eredmények alapján 250-1300 ml-rel több vér jut a keringésbe.

A szív verő- és percvolumene körülbelül 30 százalékkal , a koronáriák kitágulnak, a pulzusszám gyérül, a vérnyomás 20-25 Hgmm-rel mérséklődik.

Végeredményben a széndioxid hatására a keringés teljesítménye nő, a vérelosztás a perifériás cirkuláció szempontjából is kedvezőbbé válik.

A gyógygáz kiválóan alkalmas az alábbi testi állapot rosszabbodások esetén

A szív és perifériás érbetegségek (alsó végtagi érszűkület), magas vérnyomás, cukorbetegség, és annak érszövődményeinek, érműtétek utáni állapot kezelésére, arthrosisoknál fogyókúra esetében is.

Alkalmas továbbá perifériás verőérbetegségek, szívizom betegségek, perifériás visszérbetegségek és nyirokkeringési zavarok, Buerger kór, Raynaud syndroma állapotjavítására. Renyhén gyógyuló végtagfekélyek, krónikus mozgásszervi betegségek, a végtagok krónikus és funkcionális keringészavaraival. Trauma utána szövődmények, renyhe callusképződés, bőrbetegségek (psoriasis), nőgyógyászati idült gyulladásos betegségek, meddőség, potenciazavarok esetén.

Hasznos lehet több korosztály számára is: fiataloknak és időseknek egyaránt, mivel a gondolkodást is élénkíti.

Az érszűkület gyakran már a középkorosztályt, sőt a fiatalabb korosztályt is érinti nemtől függetlenül. Az ő számukra megelőzés, rekreációs technika alkalmazása sokban segítheti, hogy lehetőleg ne alakuljanak ki betegségek. Természetgyógyásznál azonban többletként a személyre szóló optimális életmód kialakíttatásával, a káros szenvedélyek mellőztetésével, valamint a hatékony lelki megoldások ajánlásával és az így kialakított prevencióval megbízható módon esetleg megelőzhető a sokakat érintő betegség.

A széndioxid terápia ellenjavallatai

Milyen ellenjavallatai lehetnek a széndioxid terápiának?

Kardiális elégtelenség, kis és nagyvérköri dekompenzáció, súlyos légzési elégtelenség, súlyos ritmuszavar, angina pectoris, acut myocardiális infarctus, illetve utána 3 hónap, kezeletlen hypertónia.

Ezen kívül acidózissal járó anyagcserezavar, acut cerebrovasculáris iscaemia, thromboemboliás állapotok, illetve utána 3 hónap, nagyfokú vérszegénység, gyulladásos betegségek, lázas állapotok.

Továbbá kezeletlen hyperthyreosis, TBC megbetegedések, eszméletvesztéssel járó kórképek, az acut gasztrointestinális vérzések, a várandósság, és a menstruáció.

Van amikor a belátási képesség csökkenése miatt ellenjavallott, ilyen például a pszichopathiás személyiség és kooperáció hiánya, az alkoholos állapot, vagy a 14 év alatti kor.

Természetesen ezen ellenjavallatokkal rendelkező személyek számára a kezelés megvalósításának eldöntése orvosi feladat és a rekreációs, prevenciós kezelések tiltottak a nem orvos természetgyógyászok számára.

széndioxid terápia 

Széndioxid kabin, vagy széndioxid terápia – a mofetta otthoni változata

Ennek létezik egy olyan formája, ahol kis kabinok kialakításával közel hozzák hozzánk ezt a csodálatos lehetőséget. A mofetta vagy széndioxid kabinba 100 %-os természetből származó palackozott széndioxid gáz kerül bevezetésre. A kabin használatát több helyen elektronikai műszerekkel szabályozzák, technikai újdonságokkal tervezik és készítik el.

A kezelendő személy egy felül nyitott kabinban ül, s a lábai mellett egy vékony csövön keresztül bevezetik a szén-dioxidot. Mielőtt a gázt bevezetik, előtte a kontraindikációkkal kapcsolatban nyilatkoznia kell, hogy nem áll fent kizáró ok. Ez alól kivételt képez, ha orvosi rendelőben, vagy orvosi felügyelettel történik a kezelés, hiszen ebben az esetben célzott betegség gyógyítás folyik. A kb. egy órát igénybe vevő kezelés során a gyógyulni, regenerálódni vágyó végig pihenhet, olvashat. A kabin kialakítása miatt nem lehetséges a gázt belélegezni, így ezen esetben életveszély nem áll fenn.

A szerző