Barion Pixel

A tökmag őrlemény és a méz egyaránt régi népi gyógyászati szerek.

A népi gyógyászatban a mézzel való gyógyítás ősi tudás. Most egy különleges mézes népi receptet fogok nektek bemutatni, mely tipikus féregűző szer.

tökmagolaj, hidegen sajtolt tökmagolaj, tökmagolaj felhasználása, tökmagolaj fogyasztása, tökmagolaj gyógyhatása, tökmag őrlemény

TÖKMAG ŐRLEMÉNY MÉZZEL

Hozzávalók:

tökmag, méz


Készítési módja

100 g (pergeletlen), hántolt tökmagot üveg vagy mázas cserépedényben porrá zúzzuk és egy kanál mézet keverünk hozzá.

Adagolás

Gyermekek 3 éves korig csak szakorvosi véleményezésre kaphatják, 3-6 éves korúnak a fél adag, 7-12 éves korúnak az egész adag jár esténként. Serdülők és felnőttek egész adagot kapnak, kétszer-háromszor naponta, étkezés után. A kezelés tartama 5 nap, ezután hashajtót kell venni. A kúra havonta megismételhető.

kis_mez2vizjellel

Gyógyhatás

Féregűző szer, kiváltképpen bélgilisztás, orsógilisztás és fonalférges fertőzés esetén; kevésbé hatásos galandférges fertőzéskor.

Javallat

Csak orvosi diagnózisra használják, vagy ha az anya férgeket látott a gyerek székletében, illetőleg a felnőtt a magáéban.

Lejárati idő


A készítmény hűtőszekrényben 24 órai, szobahőmérsékleten 3-4 órai állás után elveszti hatását.

Mérgező hatás

A készítmény szobahőmérsékleten 2-3 napon belül, hűtőszekrényben pedig egy hét elteltével megromlik és ki kell dobni. Előfordul, hogy egyesek nem bírják a keverékben lévő anyagokat. Ezért alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel, és esetenként csak orvosi véleményezésre adható.

Ellenjavallat

Lázas betegek és cukorbetegségben szenvedők ne fogyasszák.

Tárolás

A készítmény annál hatékonyabb, minél frissebb.  

 

Forrás:

Dr. Nic. N. Mihailescu: A méz és az egészség, Ceres Könykiadó, Bukarest, 1979

A szerző