A népi gyógyászatban a mézzel való gyógyítás ősi tudás. Most egy különleges mézes népi receptet fogok nektek bemutatni, mely tipikus féregűző szer.
PÁFRÁNYPÉP MÉZZEL
Hozzávalók:
Jól megszárított PÁFRÁNYGYÖKÉR (erdei pajzsika) – Dryoptris filix-mas és MÉZ
Készítési módja:
A szárított páfránygyökeret porrá zúzzuk. Csészében 1 púpozott evőkanál (15 g) gyökérport és 2 evőkanál (40 g) mézet simára keverünk.
Adagolás:
Felnőttek egy óra alatt apránként beosztva az egész adagot vegyék be. Gyermekek, kortól függően fél vagy negyed adagot kaphatnak. Rá három órára hashajtót veszünk be. A kezelés egy hét múlva megismételhető.
Gyógyhatás:
Féregűző szer, különösen laposférgek (galand férgek) ellen.
Javallat:
Csak orvosi diagnózisra használják, vagy ha az anya férgeket látott a gyerek székletében, illetőleg a felnőtt a magáéban.
Lejárati idő:
A készítmény hűtőszekrényben 24 órai, szobahőmérsékleten 3-4 órai állás után elveszti hatását.
Mérgező hatás:
A készítmény szobahőmérsékleten 2-3 napon belül, hűtőszekrényben pedig egy hét elteltével megromlik és ki kell dobni. Előfordul, hogy egyesek nem bírják a keverékben lévő anyagokat. Ezért alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel, és esetenként csak orvosi véleményezésre adható.
Ellenjavallat:
Lázas betegek és cukorbetegségben szenvedők ne fogyasszák.
Tárolás:
A készítmény annál hatékonyabb, minél frissebb. A túl erős hatás elkerülendő, ajánlatos a főzetet használat előtt egy órát állni hagyni és egészen kicsi gyermeknek vagy legyengült betegnek csak aztán adni belőle.
Forrás:
Dr. Nic. N. Mihailescu: A méz és az egészség, Ceres Könykiadó, Bukarest, 1979