Barion Pixel

A méhszurok egy ősi anyag a népi gyógyászatban.

A népi gyógyászatban ugyanis a mézzel való gyógyítás ősi tudás. Most egy különleges gyógyanyagot szeretnék bemutatni, a NYERS MÉHSZURKOT, igen sokrétűen használható. Kiváló szer bőr- vagy nyálkahártya-sérülések kezelésére, mert sietteti a gyógyulást és megakadályozza a fertőzést. A cikkből kiderül, hogy még hányféle betegségre jó, és hogy mi az a méhszurok egyáltalán.

NYERS MÉHSZUROK


Hozzávalók

A keretek felső széléről vagy a kaptárból szedett méhszurok.

Készítési módja

Használat előtt, hőforrás közelében a méhszurkot (tiszta kézzel) képlékennyé puhítjuk. Kerek vagy szögletes lappá alakítjuk, attól függően, hogy milyen alakú a felület, amelyre helyezni akarjuk.

Adagolás

A meleg – kerek vagy szögletes – lapocskát azonnal a kezelendő felületre tesszük.

mez_mehhel

Méhszurok gyógyhatás

Külső alkalmazásban a méhszurok kitűnő fertőtlenítőszer a bőrfelületek, a nyálkahártyák sérülése esetén; ekcémákra, bőrgombákra, tyúkszemre alkalmazzák, csúnya, fájdalmas sebhelyeket gyógyít, eltüntet. Hatásos szemölcsök és egyes, a bőrön jelentkező foltok eltüntetésére is. Elősegíti a sérüléses eredetű daganatok (zúzódások, dagadás, ficam, ínrándulás, különböző eredetű izomfájdalmak) visszahúzódását. Ellenszere a méhméregnek, ezért méhszúrás esetén hatásos, ha a szúrás helyére azonnal méhszurkot teszünk.

Javallat

A nyers méhszurok hatása igen sokrétű. használható bőr- vagy nyálkahártya-sérülések kezelésére, mert sietteti a gyógyulást és megakadályozza a fertőzést. Égésre, fagyásra, tyúkszemre, ficamra ívszakadásra, izom- vagy ínszalaghúzódásra stb. szintén javallott. Számos bőrbetegség: mikrobás fertőzések (stafilococcus, streptococcus stb.) különböző gombák, ekcémák, pitiriázis, pszoriázis (kezdeti állapotban), pattanások, övsömör, herpesz stb. kezelésében szintén hatásos. Hasznos bőrfelületen és a nyálkahártyán keletkezett jóindulatú szemölcsök ellen is.

Mérgező hatás

Egyes esetekben, előbb vagy utóbb a méhszurokkal való kezelés közben allergiás tünetek léphetnek fel (esetleg anafilaktikus sokk). Ezek a negatív jelenségek esetenként fokozott elővigyázatosságot, súlyosabb esetekben orvosi felügyeletet igényelnek.

Méhszurok ellenjavallat

Csak egyéni érzékenység esetén ellenjavall. 30 napon túli kezelés csak orvosi előírásra folytatható.

Tárolás

Légmentesen záródó színes üvegedényben vagy zománcos kerámiában hideg, sötét, száraz és szennyeződéstől óvott helyen tartandó.

Lejárati idő

A méhszurok a méhkaptárból való kivételtől számítva 6-12 hónap alatt elveszti gyógyhatását. Minthogy illóanyagot is tartalmaz, a kaptárból való kivétele után azonnal légmentesen záró edénybe kell tenni.

Forrás:

Dr. Nic. N. Mihailescu: A méz és az egészség, Ceres Könykiadó, Bukarest, 1979

A szerző