Barion Pixel

A fokhagyma mézzel komoly terápiás hatásokkal rendelkezik. A népi gyógyászatban a mézzel való gyógyítás ősi tudás. Most egy különleges mézes népi receptet fogok nektek bemutatni, mely tipikus féregűző szer.

FOKHAGYMA MÉZZEL

Hozzávalók

méz, fokhagyma, víz

Fokhagyma mézzel készítési módja

Zománcos vasedényben egy rész megmosott, megtisztított, cikkelyekre szedett fokhagymából és két rész vízből főzetet készítünk. Fedő alatt lassú tűznél addig főzzük, míg a lé a felére csökken. Leszűrjük, kihűtjük, üvegpohárba vagy mázas cserépcsuporba töltjük. 100 ml-enként 1-1 kanál mézet keverünk a főzethez.

Adagolás

Gyermekeknek 3 éves korig a langyos vízben felhígított készítményből beöntést adunk; 6-9 éves korú gyermek 2 kiskanállal, 9-12 éves korú pedig 3 kiskanállal kap este. Serdülők és felnőttek hetenként egyszer-kétszer 150 ml főzetet ihatnak egyszerre. A bélférgek eltűnése után a kezelést még egy hétig kell folytatni.

kis_mez2vizjellel

Fokhagyma mézzel gyógyhatás 

Féregűző szer (bélférgek ellen); orsóférgek, de főleg fonalférgek (hegyesfarkú giliszta) ellen használják. Mint ilyen már a rómaiak idejéből ismeretes.

Javallat

Csak orvosi diagnózisra használják, vagy ha az anya férgeket látott a gyerek székletében, illetőleg a felnőtt a magáéban.

Mérgező hatás

A készítmény szobahőmérsékleten 2-3 napon belül, hűtőszekrényben pedig egy hét elteltével megromlik és ki kell dobni. Előfordul, hogy egyesek nem bírják a keverékben lévő anyagokat. Ezért alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel, és esetenként csak orvosi véleményezésre adható.

Ellenjavallat

Lázas betegek és cukorbetegségben szenvedők ne fogyasszák.

Tárolás

A készítmény annál hatékonyabb, minél frissebb. A túl erős hatás elkerülendő, ajánlatos a főzetet használat előtt egy órát állni hagyni és egészen kicsi gyermeknek vagy legyengült betegnek csak aztán adni belőle. 

Lejárati idő

A készítmény 12 órai állás után elveszti hatását.

 

Forrás:

Dr. Nic. N. Mihailescu: A méz és az egészség, Ceres Könykiadó, Bukarest, 1979

A szerző