Barion Pixel

Bélféreg ellen házilag tejjel, hagymával és mézzel a népi gyógyászat módszere.

A népi gyógyászatban a mézzel való gyógyítás ősi tudás. Most egy különleges mézes népi receptet fogok nektek bemutatni, mely tipikus féregűző szer.

 

BÉLFÉREG ELLEN HÁZILAG TEJJEL, HAGYMÁVAL ÉS MÉZZEL

Hozzávalók

1 nagy vagy két kisebb hagyma (lehetőleg fogarasi vöröshagyma), 250 ml tej, 2 kanál méz.

Készítési módja

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk és zománcozott edényben, fedő alatt a tejben lassú tűznél 15 percig főzzük, majd (melegen) pohárba vagy mázas cserépcsuporba szűrjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a mézet.

Adagolás

Gyermekeknek 3 éves korig a langyos vízben felhígított készítményből beöntést adunk; 6-9 éves korú gyermek 2 kiskanállal, 9-12 éves korú pedig 3 kiskanállal kap este. A felnőttek a 150 ml-es adagot két egyenlő részre osztva, reggel és este fogyasztják 2-3 napon át. ha szükségesnek mutatkozik, a kezelés két hét múlva megismételhető.

különleges mézek üvegben Bélféreg ellen házilag gyógyhatások

Féregűző szer (bélférgek ellen); orsóférgek, de főleg fonalférgek (hegyesfarkú giliszta) ellen használják. Mint ilyen már a rómaiak idejéből ismeretes.

Javallat

Csak orvosi diagnózisra használják, vagy ha az anya férgeket látott a gyerek székletében, illetőleg a felnőtt a magáéban.

Mérgező hatás

A készítmény szobahőmérsékleten 2-3 napon belül, hűtőszekrényben pedig egy hét elteltével megromlik és ki kell dobni. Előfordul, hogy egyesek nem bírják a keverékben lévő anyagokat. Ezért alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel, és esetenként csak orvosi véleményezésre adható.

Ellenjavallat

Lázas betegek és cukorbetegségben szenvedők ne fogyasszák.

Tárolás

A készítmény annál hatékonyabb, minél frissebb. A túl erős hatás elkerülendő, ajánlatos a főzetet használat előtt egy órát állni hagyni és egészen kicsi gyermeknek vagy legyengült betegnek csak aztán adni belőle. 

Lejárati idő

A készítmény 12 órai állás után elveszti hatását.

Forrás:

Dr. Nic. N. Mihailescu: A méz és az egészség, Ceres Könykiadó, Bukarest, 1979

A szerző