Barion Pixel

Partifecske, az egyik legkedveltebb madárféle, viszont veszélyes helyekre történő fészkelése miatt sajnos sokszor bajban van.

 

A partifecske

 

A partifecske Európa legkisebb termetű fecskefaja.

Soha nincs egyedül, ha egyet megpillantunk, valószínűleg a közelben vannak társai is, hiszen rendszerint csapatosan jár.

A hideg időszakban ő is délre vándorol. Elterjedési területe követi a folyók vonalát.

Hazánkban rendszeres fészkelő, ~ áprilistól-októberig található meg nálunk.

Kb. 10-12 cm hosszú, barnás-fehér színárnyalatok jellemzik.

Életkora 3-4 év, de a maximum 10 év.

Táplálékát kis méretű rovarok, hangyák, levéltetvek jellemzik.

Vonuló madár, főként vizek környékén tartózkodik.

Kihalása – egyelőre – nem fenyeget, de Magyarországon védett madárnak számít.

 

parti fecske

 

Fészkelési szokása

Függőleges, omlásos partfalakba váj üreget, abba fészkel.

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épület alapokba, építési földhányásokba.

Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat.

Még nagyobb veszély, hogy az illegálisan végzett munkavégzéssel teljes kolóniák, tojások, kotló és etető madarak, illetve fiókák pusztulását okozza.

Gyakran előfordul, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecske párok.

 

Egyszerűbb a megoldás, mint gondolnánk

 

Könnyen megelőzhető, hogy a parifecskék veszélyes helyekre költözzenek.

Megelőző módszerként a szakértők az építkezéseken a földfalak ponyvás letakarását javasolják.

Olcsó és egyszerű megelőző módszer, a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarása az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok számára.

Tökéletes megoldás a Raschel-hálós takarás is az állatok megvédéséhez.

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

Már elkezdődött a két sárfészket építő faj mellett a partfalakban fészkelő partifecskék – és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok – költését segítő akcióját is.

A téli időszakban erodálódott, egy-két méter magas partfalak függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

 

Tegyünk meg mindent, hogy elkerülhessük veszélyhelyzetet, hiszen a madárvédelem minden ember számára létfontosságú kérdés!

 

Forrás: MTI

A szerző