Barion Pixel

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecske beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba.

lyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a rézsűzés mellett egy mindenhol alkalmazható olcsó és egyszerű megelőző módszert – a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe.

Partifecske viselkedése 

Április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könnyen előfordulhat, hogy építési területekre több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecske párok. Jellemzően hová költöznek be? Például a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába. Vagy akár a friss vagy az előző évekből maradt építési (különösen gyakran autópálya-építkezés) földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba.

partifecske program MME, Magyar Madártani Egyesület, partifecske költőárok, Orbán Zoltán

Partifecske védelme

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek. Ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné. Annak megállapításához, hogy potenciális fészkelőhelynek minősül-e az adott terület érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni.

Részletek: https://www.mme.hu/partifecske_es_gyurgyalag_koltofalak#veszelyes_helyre_bekoltozes_elkerulese

partifecske program MME, Magyar Madártani Egyesület, partifecske költőárok, Orbán Zoltán, partifecske költőfal

Fecskéket és gyurgyalagokat segítő akció

Az MME a két sárfészket építő település faj (füsti és molnárfecske) mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék (és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok) költését segítő akcióját is.

A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára.

Az ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

További információk: https://www.mme.hu/partifecske_es_gyurgyalag_koltofalak

Információk és fotók forrása:

Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapja (Orbán Zoltán)

A szerző