Barion Pixel

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Téli madárles címmel második alkalommal hívja az érdeklődőket.

A Téli madárles egy kilenc héten át tartó országos madárszámlálás lesz, mely 2023. december 28. és 2024. február 28. között tart majd.

Az akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Hazánkban tavaly volt az első ilyen, a téli madáretetőket és ezek környékét célzó lakossági adatgyűjtés az MME szervezésében.

Hétről hétre rengeteg adatot kapott az MME 121 faj 85 750 egyedéről. Ezek között a mezei veréb, a széncinege és a házi veréb volt a három leggyakoribb. A program sikerére alapozva az MME idén is meghirdeti ezt az akciót.

A Téli madárles menete

Az adatok beküldését az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is működő Turdus applikáció könnyíti meg.

Az okostelefont nem használókra is gondolva a megfigyeléseket egy internetes adatbázisban is rögzíteni lehet.

Ennek további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető.

Reméljük, hogy idén még többen vesznek részt a Téli madárlesben!

Ráadásul idén egy MME saját márkás távcsövet is nyerhetnek azok, akik a kilenc hetes számlálási időszakban legalább hat héten szolgáltatnak adatot.

 

Kattints ide a bővebb információhoz!

 

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME TermészetLesen elnevezésű programjának.

Ezen programok célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe.

A téli akció mellett márciustól újra indul a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles.

Valamint a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is.

Ezeken túl már fogadja az adatokat az új TOTEM adatbázis is, amely a különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

 

Forrás:

Orbán Zoltán – MME szóvivő; +36/20425-9450; orban.zoltan@mme.hu

A szerző