Barion Pixel

Immár 18. alkalommal kerül megrendezésre a PET Kupa különböző helyszíneken. Legutóbb a Tisza-tón került megrendezésre.

6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői

Az elmúlt napokban ismét környezetvédelmi aktivisták hajóztak három napon keresztül a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán.

A 12 lelkes pethajós csapat  összesen 200 részvevője naponta 400-500 zsák hulladékot szedett össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről.

A IV. Tisza-tavi PET Kupa győztese egy tapasztalt csapat, a DHL Clean Up Hungary lett.

A Tisza-Hőse kitüntető címet ezúttal a ZÁBRÁK vehették át.

PET Kupa

PET Kupa a környezet védelméért

Az első, 2013-ban megrendezett PET Kupa óta ez volt a tizennyolcadik hulladékgyűjtő verseny, amit az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület szervezett. A hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt elsőként a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat a szervezők, négy évvel ezelőtt kezdték meg a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak el a Marosra.

A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító, környezetvédő programoknak. A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hosszabb-rövidebb hulladékgyűjtő akciókat, ezért idén bizakodóak voltak a szervezők, kevesebb hulladékot remélve.

A háborús helyzet azonban nem kedvez a határon túli, hiányos hulladék-infrastruktúra megoldásának, a többségében Ukrajnából érkező hulladékot az idén is hozta az áradó Tisza, így sajnos a tavon kevés korábban kitakarított terület maradt tisztán.

A IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői óriási erőbedobással, a hőség és a szúnyogok ellenére erőn felüli szorgalommal tisztították a tavat, aminek meg is lett az eredménye.

A szervezők becslései szerint a csaknem 1500 zsáknyi összegyűjtött hulladék legalább 6,5 tonna szennyeződés eltávolítását jelentette ezúttal.

A zsákolt hulladékért PETákok jártak, az úgynevezett szuperzsákokért (színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackok) négyszer annyi pontot osztottak ki a PET bankárok, mint a válogatás nélküli zsákokért.

Ennek köszönhetően a hulladék felét szuperzsákként adták le a résztvevők.

A szemét között naponta találtak kerti bútorokat, hűtő darabokat, TV készüléket, autó karosszéria daradokat, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat).

PET Kupa

A szoros mezőnyben csak az utolsó pillanatban dőlt el az eredmény

A dobógós csapatok mindegyike – mininális eltérésekkel – csapatonként 200 zsák körüli hulladékot gyűjtött a verseny alatt.

Az ügyességi és szórakoztató programokon, a média publikációkért, fair play jelölésekért és a szelektálásban való közreműködésért plusz PETákokat szerezhettek a csapatok.

Szoros versenyben, csupán minimális pontszám különbségekkel alakult ki a végső rangsor.

A nyertes DHL Clean Up Hungary csapata harmadik alkalom kapott elismerést. Tavaly ők voltak a Tisza-tó Hősei, tavalyelőtt pedig fair play díjat kaptak a többi csapat önzetlen segítéséért.

Idén a ZÁBRÁK vihette haza a legszorgalmasabb legénységnek járó, Tisza-tó Hőse elismerést: ők gyűjtötték a legtöbb egy főre jutó hulladékot.

A szervezők tiszai uszadékfából készített emléklapokkal jutalmazták a nyertes csapatokat, akik a Tisza Cipő ajándékaival, illetve a Zöldbolt által felajánlott, kizárólag hasznos háztartási kellékből álló ajándékcsomagokkal térhettek haza.

A hagyományokhoz híven a nyertes csapat egy folyami hulladékok felhasználásával készült kupát is kiérdemelt, amelyet minden évben egy veterán csapat, az Aztakeservit készít.

A IV. Tisza-tavi PET Kupa további résztvevői voltak: BUNGE, EXA+, Henkel, MOHU, Pannon R(E)gyetem, Pelikánok, Prezi, Tisza2

PET Kupa

Támogasd a petkalózok munkáját!

Több mint egy évtized leforgása során a PET Kupákon összesen 194 hulladékhajó épült, hogy a világon egyedülálló módon, a petkalózok a hulladék felhasználásával küzdjenek a hulladék ellen. Az évek során összesen 317 tonna hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták.

Ehhez most újabb kb. 6,5 tonnát tettek hozzá a IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői és amelynek 60 %-a újrahasznosításra került.

A hulladékhelyzet felderítése során a PET kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5779 szennyezett helyszínt vittek térképre, amelyek közül 831 területet sikerült megtisztítani.

Ha szeretnéd támogatni a petkalózok hulladékgyűjtő munkáját, itt megteheted!

 

Akik nélkül nem lehet volna IV. Tisza-tavi PET Kupa

A hulladékkezelést a PET Kupa kiemelt szakmai partnereként ez alkalommal is a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) koordinálta.

A kommunális hulladék szakszerű elszállításában és ártalmatlanításában az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. segítette a szervezőket.

Az újrahasznosítható anyagok elszállításában a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. nyújtott nélkülözhetetlen segítséget.

A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) nemcsak most, hanem egész évben támogatja a PET Kupa akcióit.

A petkalózok munkáját magyar nyelvű hulladéktérképező mobil applikáció és online tiszai hulladéktérkép is segítette. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően mobil telefonos applikáció informálta a résztvevőket és a verseny iránt érdeklődőket.

A rendezvényt a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület hajóegységei biztosították.

A Henkel évek óta támogatója a folyótisztításnak, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. pedig logisztikai partnerként segíti a PET Kupát.

A Zöldbolt és a Tisza Cipő a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járult hozzá.

A PET Kupa köszönetét fejezi ki a főtámogató Energiaügyi Minisztériumnak és a rendezvényt segítő önkormányzatoknak.

Felhasználható fotók, illusztrációk:

Fotók:

PET kupa engedélyével

A szerző