Barion Pixel

A műanyag hulladék globálisan nagy problémát jelent a Föld számára.

Régóta napirenden van a folyók tisztítása, a műanyag szennyezés és műanyag terhelés csökkentése, a káros mikroműanyagok megszüntetése.

Az Aldi, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny Market, a Real, a Spar és a Tesco is kapott ma levelet a Greenpeace Magyarországtól. A zöld szervezet arra kéri a szupermarketláncokat, hogy osszák meg velük hulladékcsökkentési tervüket.

A vásárlók ugyanis a legtöbb üzletben azzal szembesülnek, hogy nincs választásuk. A gyümölcsök, zöldségek, és pékáruk több réteg műanyagba vannak csomagolva, és visszaváltható palackokat is alig látni a polcokon. Ha csak a műanyag tasakokat nézzük, a közelmúltban jelentősen nőtt az ún. műanyag „kiflis zacskók” környezetvédelmi termékdíja. A boltok mégsem igyekeznek visszaszorítani a használatukat azzal, hogy teljesen kivonnák a forgalomból, vagy fizetőssé tennék azokat.

A felméréshez a Greenpeace egy részletes szakmai kérdőívet állított össze, és azt küldte el a legnagyobb forgalmú hazai élelmiszerüzlet-láncoknak. Így a zöld szervezet a cégek által beszolgáltatott adatok alapján tudja vizsgálni és értékelni a hulladékkezelést. Azaz, hogy az üzletek mennyi csomagolóanyagot használnak, hogyan kezelik a hulladékot, illetve milyen intézkedéseket hoztak eddig és terveznek hozni a közeljövőben a keletkező szemét csökkentése érdekében. A cégeknek négy hét áll rendelkezésére, hogy kitöltsék a kérdőívet. A Greenpeace a válaszok elemzése után nyilvánosságra fogja hozni az eredményeket.

A Greenpeace azonban nem csupán a cégektől kapott adatokra támaszkodik. A szervezet saját eszközeivel is ellenőrizni fogja, hogy a vizsgált üzletekben milyen arányban érhetőek el a zöldségek és gyümölcsök csomagolás nélkül. Tartanak-e ásványvizet, üdítőt és egyéb italokat visszaváltható-újratölthető csomagolásban.

Az elmúlt években a Greenpeace Ausztriában, az Egyesült Királyságban, és az Egyesült Államokban is végzett hasonló felméréseket. Ausztriában a legutóbbi felmérés eredményei azt mutatták, hogy az Interspar és a Spar jóval többet tesz a hulladékcsökkentésért, mint az Aldi (Ausztriában Hofer) és a Lidl, a legrosszabbul pedig a Penny Market teljesített.

A Greenpeace hazai kampányával azt szeretné elérni, hogy végre Magyarországon is visszaszoruljon az eldobható műanyag csomagolás használata, és minél szélesebb körben elterjedjenek a csomagolásmentes, valamint az újrahasználható, újratölthető csomagolásban kínált termékek.

„Az üzletláncok valós elkötelezettsége elengedhetetlen ahhoz, hogy véget tudjunk vetni az eldobható műanyagok korának, melyek már teljesen elszennyezték a bolygónkat, nem beszélve arról, hogy az olaj és földgáz felhasználásával előállított műanyagok milyen rendkívüli mértékben pazarolják erőforrásainkat, hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. Most kell visszafogni a műanyagáradatot, és ehhez mind a politikai, mind pedig az üzleti döntéshozók akarata is kell”

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

 

Forrás: Greenpeace

A szerző