Barion Pixel

Disznódelfin egy cet féle, amiből egyre kevesebb van még a világon.

Már csak nyolc disznódelfin lehet a Kaliforniai-öbölben

 

A disznódelfin egyetlen élőhelye a Kaliforniai-öböl. Szakértők állítása szerint már csak 8 felnőtt egyed maradhatott életben ebből a különleges, veszélyeztetett fajból.

Környezetvédők egy csoportja közölte, hogy ~ 35-40 idei hajóútjuk folyamán egyetlen példány disznódelfint sem láttak.

A tudósok, a tavaly év végi felvételeket megvizsgálva, úgy gondolják nyolc felnőtt egyed, és talán 1-2 borjú lehet még az öbölben, melyet Cortez-tengernek is hívnak.

 

Ki a felelős a disznódelfin kihalásáért?

Vannak, akik a halászokat hibáztatják, mivel ő hálóiba akadva pusztul(t) el több egyed is.

A helyi halászok a hálókat a totoba nevű hal kifogására használják. A totoba rendkívül értékes számukra, mivel úszóhólyagja Kínában ínyencségnek számít, kilogrammonként sok ezer dollárt fizetnek érte.

Mások a mexikói kormányt bírálják, amiért részben feladta a halászati tilalmi övezet létrehozásának tervét azon a területen, amelyet az utolsó ismert élőhelyeként tartanak számon.

Azonban a hírek szerint az év elején így is sokkal több volt a kis halászhajó a tilalmi övezetben és több szervezet együttműködésével sikerült elérni, hogy a számuk jelentősen csökkenjen.

Tavaly a mexikói kormány szakított a zéró tolerancia politikájával a Kaliforniai-öböl felső részében, majd büntetések fokozatos skáláját vezette be a halászhajók ellen.

A becslések szerint mintegy ezer, hosszú, nehéz hálót távolítottak ez az elmúlt hat évben.

Tavaly januárban azonban a környezetvédőket arra kényszerítették, hogy hagyják el az öblöt. Szilveszter éjjel ugyanis halászok megtámadták és felborították a Sea Shepherd egyik hajóját.

Ezután a hálók felkutatása a haditengerészet feladata lett.

A Sea Sheperd hajóit egy évvel a támadás után visszaengedték az öbölbe, jelezhetik, ha illegális hálót találnak, de már nem nyúlhatnak hozzá.

Összességében az életét veszélyeztető tényezők a vadászat, a szennyezés (amelyben nagy szerepe van a műanyag hulladékok vízbe ömlesztésének is, tegyünk ellene!), élőhelyének tönkretétele, és a halászhálóba gabalyodás.

Ismerjük meg egy kicsit a disznódelfint

Élőhelye a Kaliforniai-öböl legészakibb csücske. A legkisebb elterjedési területű cetfaj.

Valószínűleg a legkisebb cetfaj.

A természetben ritkán figyelhető meg.

Félénk típus, kerüli a csónakokat.

Lassú mozgás jellemzi.

Főleg halakat és polipokat vagy kalmárokat eszik.

 

 

Forrás: MTI

A szerző