Barion Pixel

Az Európai Bizottság nemrég új stratégiát mutatott be az erdők védelme és helyreállítása érdekében.

Új erdőstratégia az EU-ban az erdők védelme érdekében

Az EB elfogadta az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát. A stratégia a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul. Hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re pedig teljes klímasemlegességet érjen el.

Szén-dioxid-eltávolítás

Segít abban, hogy az EU az európai klímarendeletnek megfelelően fokozza az úgynevezett természetes elnyelők által végzett szén-dioxid-eltávolítást. Azáltal, hogy átfogó megközelítést alkalmaz a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontok tekintetében, az erdőstratégia az uniós erdők sokoldalúságát hivatott biztosítani. Ezenkívül kiemeli, mennyire fontos szerep hárul ebben az erdészekre.

Az erdők stratégiai szövetségeseink az éghajlatváltozás és a biodiverzitás-csökkenés ellen folytatott harcban. Szénelnyelőként működnek, és segítenek csökkenteni a klímaváltozás hatásait. Lehűtik a városokat, védelmeznek a súlyos áradásoktól, és az aszály hatásait is mérséklik.

Erdőterületek növelése, állapotuk javítása

Több különböző tényező, köztük az éghajlatváltozás is veszélyt jelent erdők jövőjére nézve. Az új uniós erdőstratégia ezért jövőképet vázol fel és konkrét intézkedéseket határoz meg azzal a céllal, hogy az erdők kiterjedése növekedjen, állapotuk és ellenálló képességük javuljon, védelmük és helyreállításuk pedig lendületet kapjon.

Szénmegkötés

A javasolt intézkedések a szénelnyelők és szénkészletek növelése révén fokozni fogják a szénmegkötést, hozzájárulva ezáltal az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

Természetes és őshonos erdők

A stratégia keretében az EU elkötelezi magát a természetes és őshonos erdők szigorú védelme, a leromlott állapotú erdők helyreállítása, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása mellett, és vállalja, hogy ennek során megőrzi az erdők által nyújtott és a társadalom számára nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

Éghajlat- és biodiverzitásbarát erdőgazdálkodás

A stratégia a leginkább éghajlat- és biodiverzitásbarát erdőgazdálkodási módszerek alkalmazását szorgalmazza. Hangsúlyozza, hogy a faalapú biomassza használatát a fenntarthatóság határain belül kell tartani. A lépcsőzetes felhasználás elvével összhangban pedig ösztönzi a faanyagok erőforrás-hatékony felhasználását.

Levél az Európai Bizottság alelnökének

Magyarország is aláírta azt a levelet, amelyet Ausztria kezdeményezésére 11 európai uniós tagállam küldött Frans Timmermansnak az Európai Bizottság alelnökének. Ennek témája,  hogy Timmermans haladéktalanul vizsgálja felül az Európai Unió – akkor még készülő – erdészeti stratégiájának tervezetét.

Az Agrárminisztérium közleménye

Az Agrárminisztérium (AM) közleményében kiemelte, az erdőgazdálkodás egész Európában a fenntartható gazdálkodás modelljeként szolgál. Hiszen egyszerre  veszi figyelembe a fenntarthatóság társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontjait. Nem lehet a gazdálkodók ellehetetlenítésével megvédeni az európai erdőket.

A szerző