Barion Pixel

A cukorbeteg étrend meglehetősen speciális. Észrevetted, hogy már nincsenek olyan termékek az üzletek polcain, melyeken a cukorbetegeknek szóló – például – narancssárga színű megkülönböztető jelzés szerepel? Egy jogszabályi változás áll a háttérben, melynek tudományos magyarázata is van.

cukorbeteg

A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést használt. Többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot. Most viszont egy uniós rendelet miatt – amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória (azaz a cukorbeteg étrend kategória) megszüntetését – eltűnnek ezek a jelölések. 

A hároméves türelmi idő után, 2016. július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.

A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

Antal Emese dietetikus korábban az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: a jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig ezek gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak, mint a hagyományos termékek.

 Forrás: MTI

A szerző