Barion Pixel

A Sokszínű Akupunktúra Nap az egyik legrangosabb orvos-természetgyógyászati konferencia. Interjút készítettünk a szervezővel.

Szendrő László, akupunktúra

Szendrő László megkerülhetetlen az akupunktúrával foglalkozók körében. Ő volt az, aki legelőször kezdte importálni, forgalmazni és a nagyközönség számára is elérhetővé tenni az akupunktúrás eszközöket, készülékeket. Ő és néhány társa a Sokszínű Akupunktúra Szakmai Nap megálmodója és szervezője is egyben. Magyarországon akupunktúrát hivatalosan csak államilag elismert orvosi diplomával rendelkező orvos, illetve Hagyományos Kínai Orvos diplomával rendelkezők végezhetnek. Most vele készítettünk interjút, hogy őt és rajta keresztül ezt az orvos-természetgyógyászati irányzatot bemutassuk.

Naturportal: Kedves Laci! Hogyan találkoztál először az akupunktúrával és mikor?

Szendrő László:

Ez régi történet! 1991-ben személyes indíttatásból találkoztam az akupunktúrával. Ebben az időben nehézkes volt a tű beszerzés, csak az akkor még működő OMKER-en keresztül lehetett néha hozzájutni, illetve feketén, ellenőrizhetetlen forrásokból, kínai „zug importból”. Ebben az időben a családi vállalkozásban dolgoztam (MikroVákuum) és kínai kapcsolatok révén megtaláltuk az egyik legnagyobb kínai tű gyártót és forgalmazót Huatuo Co. révén. Így kezdődött! Hivatalos mikrobiológiai vizsgálatok, ORKI engedélyek, import engedélyek, és jogi labirintusokon keresztül végül olyan jó áron tudtuk elkezdni forgalmazni a tűket, hogy versenyképes lett a fekete importtal szemben. Az egyre több akupunktúrás orvos rájött, hogy jobb ellenőrizhető forrásból beszerezni a tűket, mint bizonytalan helyről. Ez után jött a többi nagy világcéggel a megállapodások úgy mint: Sedatelek francia, Seirin japán, DongBang koreai, Wujiang kínai, ITO japán.

akupunktúra tűk, akupunkúra tűk

Naturportal:  Mikor hoztad létre az akupunktúrás boltodat / webáruházadat és milyen indíttatásból?

Szendrő László:

Szerencsés összecsengés, hogy unokaöcsém az 1990-es években végezte a számítástechnikai iskoláit és lelkesen készített egy weblapot az akupunktúrára (szerintem elsőként Magyarországon). Megvettük az akupunktúra domin nevet www.akupunktura.com , melyet többször is fejlesztettünk és most már nagy sikerű webáruházként működik több mint 20 éve. A szerencsés domin név választásnak köszönhetően “Nomen est omen – a név kötelez” szinte hirdetés nélkül működik a webáruház, Google keresőben első helyeken szerepelünk.

A forgalom és érdeklődés olyan nagy lett, hogy a MikroVákuumból kivált az akupunktúra. 2001-ben, 20 éve megalakult a Konzunion-Akupunktura Online Bt., melynek egy személyben vagyok vezetője, dolgozója, fejlesztője. Továbbra is az a cél, hogy az akupunktúra teljes kínálatát adjuk mind orvosok, mind természetgyógyászok részére akik fülakupunktúrát, akupresszúrát végezhetnek.

akupunktúra, HKO, hagyományos kínai orvoslás

Naturportal: Magyarországon jelenleg mi a jogszabály? Ki végezhet Hagyományos Kínai Orvoslást?

Szendrő László:

Kicsit zavaros a jelenlegi helyzet, az alábbiakban felsorolton kívül még lehetséges a Hagyományos Kínai Orvoslás szerinti akupunktúra végzése a kínai orvosok részére is. akik Kínában szerezték meg a diplomát, vagy a Semmelweis egyetem Egészségtudományi Karán a Hagyományos Kínai Orvoslás karán szerezték meg a végzettségüket.

A hatályos jogi szabályozás – A természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V.28.) NM rendelet 1. számú mellékletében foglaltak – értelmében ugyanis:

1. Csak orvos által végezhető tevékenységek

– Manuálterápiás eljárások.*
– Hagyományos kínai orvoslás.
– Neurálterápiás módszerek.
– Minden egyéb olyan nem-konvencionális eljárás vagy módszer – a 3. pontban felsoroltak kivételével -, amelyek képzésére orvostudományi egyetem tanfolyamot és vizsgát szervez vagy, ilyen tanfolyamot és vizsgát akkreditál.

1a. A hagyományos kínai gyógyászat területén az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 110. § (4a) bekezdése szerinti engedéllyel rendelkező személy által végezhető, az engedélyben megjelölt tevékenység.

2. Gyógytornász felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy az 1. pont szerinti tevékenységek közül a *-gal jelöltet végezheti a gerincmanipulációs műfogások kivételével.

3. Orvosi és egyéb felsőszintű egészségügyi szakképesítés nélkül végezhető tevékenységek.

a) Csak szakképesítés megszerzése után végezhető természetgyógyászati tevékenységek:

Akupresszúra
– Alternatív mozgás- és masszázsterápiák
– Életmód-tanácsadás és terápia
– Reflexzóna terápia

b) Vizsgával záruló továbbképzéssel megszerezhető képesítés után végezhető tevékenységek:

– Alternatív fizioterápiás módszerek
– Bioenergiát alkalmazó módszerek
– Fitoterápia
– Fülakupunktúrás addiktológiai eljárások
– Kineziológiai módszerek
– Szemtréning eljárások

akupunktúra szúrás

Naturportal: Az évek során remek kapcsolatot alakítottál ki az akupunktőr orvosokkal és a kínai medicínát folytató természetgyógyászokkal. Hogyan alakult a kapcsolatod a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságával (MAOT)?

Szendrő László:

Valóban az évek, évtizedek alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki az akupunktúrával foglalkozó orvosokkal, természetgyógyászokkal. Folyamatosan monitorozzuk az igényeket és igyekszünk azokat kielégíteni. Segítek a szakirodalom kiadásában és forgalmazásban. Kezdetektől fogva részt vettünk a Magyar Akupunktúrás Orvosok társaságának éves kongresszusain már több mint 25 éve. Kezdetekben ez kétszer volt ősszel és tavasszal. A tavaszi kongresszus ami általában Győrben volt Dr. Pesztenlehrel István halálával megszűnt.

Dr. Hegyi Gabriella Professzor asszonnyal a MAOT (Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága) Főtitkárával kezdetektől fogva jó kapcsolat alakult ki, mint ahogy elődjével Dr. Rédei Tiborral is. Segített a cégemnek az orvosi köztudatba kerülésében, mint ahogy mi segítettük az Ő munkáját, meghirdetjük rendezvényeiket, tanfolyamaikat.

akupunktúra tűk köpölyözés

Naturportal: Mióta szervezed a Sokszínű Akupunktúra Szakmai Napot és hogyan jött ez az ötlet Neked?

Szendrő László: 

10 éve van, hogy szervezem a Sokszínű Akupunktúra Szakmai Napot, amely idén a járvány miatt elmaradt, de 2022. március 19.-én megrendezzük a 10. jubileumi kongresszusunkat.

Az ötlet abból fakadt, hogy megszűnt a győri tavaszi találkozó és ennek az űrnek a kitöltésére fogant meg a gondolat. Kiegészülve azzal, hogy a MAOT-tal (Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága) ellentétben a kezdetektől fogva teret adtunk a természetgyógyászoknak és rokon szakmáknak is. Azzal, hogy részt vehetnek, kredit pontokat kaphatnak a kongresszuson – éppen ezért, és az előadások témai miatt Sokszínű az Akupunktúrás Szakmai Nap.

fülakupunktúra, akupunktúra

Naturportal: Miért különleges a X. Sokszínű Akupunktúra Szakmai Nap?

Szendrő László:  

A 2022. évi rendezvény újból lehetőséget kínál a személyes részvételre, találkozásokra, baráti beszélgetésekre. Az online forma ismeretek átadására kiváló, de nem adja azt az emberi összetartozás érzését, amit egy személyes face to face találkozó adhat. A szakma legkiválóbbjai adnak elő: orvosok, természetgyógyászok. Még soha nem hallott előadásokkal készülnek.

AZ ELŐADÁSOK / ELŐADÓK NEVEI IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL!

Naturportal: Mire számíthat aki ellátogat ide?

Szendrő László:  

Kiváló előadásokra, színvonalas rendezvényre, barátságos hangulatra, otthonos kiszolgálásra, kiállítók naprakész, új termékeinek, szolgáltatásainak bemutatására.

Naturportal: Kiknek ajánlod a programot?

Szendrő László:  

A kongresszus akkreditálva lett, mind az orvosok, mind a természetgyógyászok részére, ezért főleg nekik ajánlom. De bárki jelentkezhet, biztos olyan felejthetetlen élményben lesz része, amit más hasonló konferencia nem nyújt.

Naturportal: Hány előadó lesz és kiket (milyen témákat) emelnél ki? 

Szendrő László:

Összesen 19 előadás lesz 20-25 perces PowerPoint prezentációval. Egyik előadást se tudom kiemelni, mert mindegyik a maga nemében egyedülállóan kiváló.

Az előadók orvosok, természetgyógyászok, gyógytornász, buddhista tanító.

Naturportal: Mikor lesz az idei Jubileumi Sokszínű Akupunktúra Szakmai Nap és hol? Mit tartalmaz az ár?  

Szendrő László:

A X. Jubileumi Sokszínű Akupunktúra Szakmai Nap 2022. március 19.-én szombaton 9:30 – 18:00 óráig tart. Előzetes regisztráció szükséges.

Részvételi díj 16.000,-Ft.

2022. január 1.-ig kedvezményes ár: 15.000,-Ft.

Az ár magában foglalja az egész napos kávé, tea és a meleg ebéd árát.

A résztvevők találkozhatnak a szakma legkiválóbbjaival, személyes konzultációkat folytathatnak, kérdéseket tehetnek fel utólag is.

A kiállítók Magyarország kiemelkedő cégei: a látogatók kipróbálhatják a bemutatott készülékeket, ismereteket szerezhetnek a legújabb termékekről, illetve szolgáltatásokról.

Ingyenes eredeti forrásból származó TuiNa masszásban részesülhetnek kínai orvos jóvoltából.

A kongresszus orvosok és természetgyógyászok részére szabadon választott továbbképzésnek minősül.

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ. 1105. Budapest, Szent László tér 7-14

Mindenkit szeretettel várunk!

 

SZERETNÉK JELENTKEZNI A SZAKMAI NAPRA

Sokszínű Akupunktúra

A szerző