Barion Pixel

Alkímia, tudomány, filozófia, módszerek? Egyéb?

A Gyógynövényes alkímia kurzusról kérdeztük Petővári Bencét az Integrál Növénytan alapítóját.

 

Petővári Bence, Integrál Növénytan

 

Naturportal: Kedves Bence, hallottunk az új, „Gyógynövény alkímia” kurzusodról. Mesélnél nekünk arról, hogy mit lehet itt tanulni? Különleges csodaszerek készítését?

Petővári Bence:

Igen, legtöbbek számára pont így hangozhat. Sokakat ezért el is ijeszthet a kurzus neve. Valójában nem erről van szó.

Attól függ, kinek mi számít csodának. Manapság rengetegen használnak homeopátiás szereket, Bach virágesszenciákat stb.

Itt lényegében egy olyan kurzusról van szó, ahol ilyen hasonló szerek készítéséről és a készítés mögötti alapelvekről beszélek.

Többek között beszélek a homeopátiáról meg a Bach virágesszenciákról is, de egy sajátos megközelítésben – ami a visszajelzések alapján sok ember számára érthetővé teszi azt, hogyan is működnek az ilyen „információs” készítmények.

 

Naturportal: Hát igen, az ilyen szerek működése sokak számára megfoghatatlan. Te ezt hogyan tálalod?

Petővári Bence:

A képzéseimben én átadok egy elméletrendszert, ami viszonylag racionális és kézzelfogható módon mutatja be a mára pejoratív szóval „ezoterikusnak” mondott mágikus és alkimista gondolkodás alapjait, mindezt egy olyan elemtanba ágyazva, ami a természetből merít analóg példákat.

Így könnyebb elképzelni és megközelíteni ezeket a dolgokat, hiszen „természetközelibbé” válnak.

 

Naturportal: Ezeknek a fogalmaknak a mi világban valóban megkérdőjelezhető a komolyság tartalma, általában kuruzslás felé terelik sok hallgató gondolatait.

Petővári Bence:

Valóban, de ez azért is van, mert sok mai ember, aki ezzel foglalkozik, nem tudja elmagyarázni, hogy mi van ezek mögött.

Inkább csak érez velük kapcsolatosan egy szimpátiát, illetve vannak pozitív megtapasztalásai.

Azonban ez a mai világban kevés az elfogadáshoz.

Az alkímiával az a legnagyobb probléma, hogy a mélyebb, többnyire szimbólumok mögé rejtett tartalmak megértése komolyabb lelki erőfeszítést kíván.

A legtöbb embernek nincs se kedve, se ideje, hogy komolyabb belső erőfeszítést tegyen egy olyan elmélet befogadására, amihez a közvéleményben egy bizalmatlan attitűd – ahogy mondtad, kuruzslás – kapcsolódik.

Valójában az alkimistákhoz a nyugat-európai történelemben mindig kapcsolódott ez a bizalmatlanság, mert a köznép soha nem tudta, honnan veszik különleges tudásukat és erejüket.

Sokan nem tudják, de egyébként a tudományos világból is nagyon sok komoly ember foglalkozott alkímiával.

 

Naturportal: Tudsz esetleg mondani példákat?

Petővári Bence:

Hogyne. Ilyen volt pl. Newton, Kepler, Robert Boyle, Giordano Bruno, csak hogy tudósokat említsek, de olyan művészeket is tudok említeni, mint Shakespeare, Voltaire, Dante, Leonardo, Dürer, vagy Goethe.

Az alkímia elsődlegesen egyébként egyáltalán nem titkos kémiai vagy fizikai ismeretekkel foglalkozik, ahogy sokan feltételezik róla.

Sokkal inkább egy olyan világnézet és egy arra épülő módszergyűjtemény, ami egy keleti spirituális úthoz hasonlóan az emberben rejlő mélyebb erőkkel és potenciállal, és ezek kiaknázásával foglalkozik.

Ugyanolyan sajátos nyelvezete és megközelítése van, mint mondjuk a hindu kultúrkörhöz tartozó irányzatoknak, amilyen például a jóga vagy az Ájurvéda.

Tehát röviden összefoglalva azt is mondhatnám, hogy a hallgatók kis kóstolót kapnak a hermetikus filozófiából, és egy olyan gyógyító rendszerből, ami ugyanúgy kapcsolódik a hermetikához, ahogy az Ájurvéda kapcsolódik a hindu filozófiához és világszemlélethez.

 

Naturportal: Ez azt jelenti, hogy aki elvégzi a gyógynövény alkímia tanfolyamot, hatékony gyógyítóvá válik?

Petővári Bence:

Még nem. Én a tanfolyamon egy olyan alaptudást és módszereket adok át, amivel ez lehetőséggé válik.

Az emberek sajnos a modern világszemlélet miatt abban a tévhitben vannak, hogyha elméletben megtanulnak valamit, az elég ahhoz, hogy őket feljogosítsa valamilyen tevékenységre.

Dehát kérdezem: mennyi idő és tapasztalat kell egy frissen végzett orvostan hallgatónak, hogy praxist nyithasson?

Egy más megközelítésben Konfuciuszt is idézhetem itt. Ő valami olyasmit mondott (fejből idézem, vélhetően pontatlanul), hogy ha valakinek elmondják hogyan készítsen korsót, az nem fog tudni jó korsót készíteni; akinek megmutatják, az is hamar elfelejti a készítést és lesznek vele problémái; viszont aki elkészíti a saját korsóját, az egy életre megtanulja a korsó készítését.

Nos, mivel ez egy online tanfolyam, itt csak elmondani meg egy-két videóban megmutatni tudom, hogy mi az egésznek a háttere, hogyan kell csinálni, mire kell figyelni.

Utána már a tanulónak kell beletenni az erőfeszítést meg az időt, és a tudás legnagyobb része valójában a tapasztalatban van.

És ez itt különösen, hatványozottan igaz. Amikor én tanultam, nekem is elmondták hogyan kell csinálni, utána pedig beletettem sok évet, hogy valódi tudást szerezzek.

 

Naturportal: Mire kell gondolni, mit fog tanulni, aki jelentkezik a kurzusodra? Megtanulja hogyan kell tinktúrát készíteni gyógynövényekből? Vagy szuperül ható gyógynövény krémeket, balzsamokat?

Petővári Bence:

Ilyen kurzusunk is indul hamarosan, de ez az alkímia kurzus ennél „haladóbb” szintet képvisel.

Itt olyan különleges szerek készítését tanulják meg a hallgatók, amik erőteljesebben hatnak – de attól természetesen még lehet őket cseppek meg kenőcsök formájában is alkalmazni.

Ilyenek például a rügyelixírek, a Bach-esszenciák, de legfőképp a spagirikus esszenciák és más különleges alkimista készítmények.

Mindezek mellett azt is próbálom elmagyarázni, hogy mi volt az alkimisták szemlélete a létezésről. Valamint azt, hogyan tekintettek a fizikai világra, és mit gondoltak, hogyan épül fel az anyagon túli valóság.

Leginkább pedig, hogy hogyan függ össze ez a kettő.

Az alkimisták ugyanis valójában magukat fejlesztették, amikor a laboratóriumban dolgoztak.

Az anyagi folyamatokat azért figyelték, mert azt gondolták, hogy az anyag csak letükrözi az anyagnál finomabb létezés folyamatait.

Ezért úgy próbáltak ismereteket szerezni az anyagon túliról, hogy alaposan megfigyelték az anyagban zajló folyamatokat.

Hogy mindebből olyan elixírek születtek, amelyek az embernek az anyagon túli részét is jobban képesek megszólítani és az egyensúly felé tolni, számukra csak amolyan mellékes tényező volt.

Így hát a kurzus anyagát egyáltalán nem csak gyógyításra, hanem önfejlesztésre is lehet használni.

Ez ugyanígy van például egy Ájurvédával is, csak hogy a már említett példánál maradjak. Azzal a különbséggel, hogy itt a hermetikát, mint a nyugati kultúrkör hagyatékát vesszük alapul.

 

Naturportal: Köszönöm szépen az információkat Bence. Hogyan lehet csatlakozni a kurzushoz, milyen formában zajlik?

Petővári Bence:

Nos, a kurzus már októberben elkezdődött – de bármikor be lehet csatlakozni, és utólag is mindent meg lehet nézni és tanulni, hiszen az alkalmakról felvétel készül, ami utólag is korlátlanul visszanézhető.

Azonban két indok is lehet a mielőbbi csatlakozásra.

Egyik, hogy a kurzus három trimeszterből áll, és a karácsonyi szünetben meg lehet nézni az első trimeszter elejét, ami már elég ahhoz, hogy valaki a második trimeszterbe közvetlenül becsatlakozzon.

Az élő online alkalmak előnye, hogy ott kérdéseket is fel lehet tenni, utólagos visszanézésnél erre nincs lehetőség.

A másik indok pedig az, hogy a kurzus mostanáig kedvezményes áron volt hozzáférhető, és ez az akció most december 20-ával véget ér!

 

KATTINTS IDE A KÉPZÉSHEZ VALÓ CSATLAKOZÁSHOZ, VALAMINT A RÉSZLETESEBB INFORMÁCIÓKHOZ!

 

A szerző