Barion Pixel

Kína világelső az új rákos megbetegedések és a rák miatti halálozások számát tekintve.

A rosszindulatú daganatok négy típusának új eseteiből is a világ legnépesebb országában van a legtöbb – számolt be a South China Morning Post című lap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése nyomán pénteken.

A hivatkozott négy betegség a máj-, a nyelőcső-, a gyomor- és a tüdőrák. A rákos megbetegedések fajtáit elemző nemzetközi tapasztalatokat összegző tanulmány 2012. évi adatai szerint a legsúlyosabban érintett térségek a fejlődő világ államai Afrikában, Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában. A világon összesen 14 millió új esetet és 8,2 millió halálozást regisztráltak.

Kínában 3,07 millió diagnosztizált esetet vettek nyilvántartásba, ami csaknem 22 százaléka a globális számnak. A rákbetegségben elhunytaknak közel 27 százaléka volt kínai, a számuk 2,2 millió körül volt. A jelentésben szereplő adatok némileg elmaradnak a Kínában hivatalos becslésként közöltektől.

Mindazonáltal a kutatók szerint a lakosságra vetített arányokat illetően nem Kína vezet. A daganatos betegségeket illetően Dánia, Franciaország, Ausztrália, Belgium és Norvégia áll a lista élén. A halálozások tekintetében Mongólia, Magyarország, Örményország, Szerbia és Uruguay a listavezetők.

Kína A hongkongi lapban megszólaló Cse Hsziu-ji, a pekingi tüdőrák kezelő központ igazgatója arról számolt be, hogy a tüdőrák mellett a máj-, a nyelőcső- és a gyomorrák a legelterjedtebb daganatos betegség Kínában.

A szakember szerint igen fontos lenne az embereket meggyőzni arról, hogy nem minden rákbetegség gyógyíthatatlan.

E nézet elterjedtsége ugyanis akadálya a betegségek korai stádiumban történő felfedezésének.

A tanulmány szerint a jövőben a rákbetegségek számának általános növekedésére kell számítani; becslések szerint két évtizeden belül 57 százalékkal, 22 millióra nő majd a megbetegedések éves száma, míg a haláleseteké eléri majd a 13 milliót.

MTI

A szerző