Barion Pixel

Az izzadás ellen házilag is alkalmazható, természetes praktikákat mutatunk be az alábbiakban.

Az izzadást, a testszagot többnyire kellemetlennek tekintjük, pedig a testünk természetes velejárója.

Az emberek gyakran fürdenek és mindenféle kencékkel kenik magukat, hogy eltüntessék. Pedig a testszag adott esetben vonzó is lehet.

Gondoljunk csak a kisbabák hónaljának erjedt vajsavtartalmú szagára, vagy a kellemes “babaillatra”! Vagy arra, hogy a szerelmesek még egymás szagát is szeretik.

Vidéken elterjedt népi tánc-forma volt, hogy a fiú a lány fejét behajtotta hónalja alá. A testszag ugyanis vágykeltő feromonokat is tartalmaz.

Ha mindezek ellenére engedünk a társadalmi “elvárásoknak” és szeretnénk magunkat tisztának és üdének érezni, avagy úgy gondoljuk, hogy túlságosan izzadékonyak vagyunk, íme néhány pofonegyszerű házi szer az izzadás és a testszag csökkentésére.

 

izzadás ellen

 

Először is szögezzük le, hogy a tüneti kezelés még nem minden. A testi tünetet (túlzott izzadás) számos belső ok is előidézheti, nem csak a mosdatlanság.

A túlzott izzadás okai

  1. az ideges, stresszes állapot,
  2. a túlzott kávé fogyasztás,
  3. a cinkhiány,
  4. cukorbetegség,
  5. májbetegség,
  6. idült székrekedés,
  7. élősködők, vagy
  8. a túlzott húsfogyasztás.

Ilyenkor a tüneti kezelés segíthet, de amíg az okot nem szüntetjük meg, addig a tünet is fenn fog állni. Az alábbiakban most nem gyógynövényeket (azt majd egy későbbi alkalommal), hanem olyan könnyen elérhető házi szereket szeretnék bemutatni, amikkel csökkenthetjük a testszagot.

  1. Ecet: Bármilyen ecet megfelel erre a célra. Igen kiváló a gyógyító hatású almaecet, de a sima háztartási ecet is megteszi. Ha a különleges és hazánkban csak ritkán kapható spárgaecetet használjuk, akkor két legyet ütöttünk egy csapásra, hiszen cink tartalmánál fogva tovább javíthat állapotunkon – feltéve, hogy belsőleg is fogyasztjuk. Tovább javíthatjuk az almaecet hatását, ha testszag elleni gyógynövényt (pl. zsályát áztatunk benne legalább egy éjszakára. Egyszerűen csak fogjunk egy vattacsomót, nedvesítsük meg ecettel és jó alaposan töröljük át vele a hónunk alját.
  2. Szódabikarbóna és kukoricakeményítő: A szódabikarbóna kiválóan szagtalanítja a hűtőszekrényünket. Ugyanilyen kiváló testszag ellen is. A kukoricakeményítő pedig úgy működik, mint egy talcum, azaz hintőpor, annak legtermészetesebb formájában. Ez a hintőpor szárít és táplál is egyben. A kukorica ugyanis természetes anyag, és e mellett gyógynövény is. A két anyagot egyenlő arányban össze kell keverni és egy régi hintőporos flakonba kell tölteni. Használjuk úgy, mint a hintőport.

A szerző