Barion Pixel

A boltokban és az interneten is lecsapnak a kínai hatóságok a hagyományos kínai gyógynövények és azok alapanyagainak hamisítóira egy országos gyógyszerbiztonsági kampány keretein belül, mellyel az iparág megtépázott hírnevét is javítanák.

Az év végéig tartó nagyszabású kampányt a központi Kínai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (CFDA) hirdette meg az iparág általános biztonságának fokozása érdekében. Annak során a Kínában rendkívül népszerű és széles körben alkalmazott hagyományos kínai gyógyszerek készítésének és forgalmazásának szigorúbb ellenőrzésére törekszenek a hatóságok.

A hagyományos kínai gyógynövények piacának árnyékos oldalai

A CFDA tájékoztatása szerint mindenekelőtt az azok előállításának során használt alapanyagok minőségét vizsgálnák, a legtöbb probléma ugyanis ezekkel van. Számos esetben adódik arra példa, hogy hivatalos engedéllyel nem rendelkezők termesztenek ellenőrzés nélkül gyógynövényeket. Ezekről később gyakran kiderül: egészségkárosító hatásúak, nehézfémeket, esetleg vegyszereket tartalmaznak. A hatóságok gyakran bukkannak illegális forrásból származó, de átcímkézéssel “kozmetikázott” gyógyszerekre is.

A piacokon és boltokban való hamisítás mellett egyre több a csaló az interneten is – figyelmeztetett a hatóság. A hatóság összesen csupán 95 honlapot ismer el a gyógyszerek legális forgalmazójaként. A világhálón ugyanakkor több ezer forrásból lehet ilyen gyógyszereket vásárolni, a legtöbb esetben ráadásul a valódi termékek árának töredékéért. Az internetes kereskedők ellen a CFDA a nemzeti internetes információs hivatallal, az ipari és információ-technológiai minisztériummal, a közbiztonsági minisztériummal és az ipari és kereskedelmi hivatallal szövetkezett.

Ez a gyógyszerágazat nem csak az országon belül bír komoly gazdasági súllyal, exportja is egyre növekvő volument mutat. A legutolsó hivatalos statisztika szerint 2011-ben 2,33 milliárd dollár értékben adtak el ilyen szereket az országon kívül. A gyógyszerekhez és gyógymódokhoz kapcsolódó szolgáltatások értéke pedig a 2,5 milliárd jüant (92,5 milliárd forint) közelítette.

A külföldi eladások fokozására a kormány korábban bejelentette, hogy az évtized közepéig tíz globális kereskedelmi központot állítanak fel. Ezek célja elsősorban az, hogy a délkelet-ázsiai, európai, közel-keleti és észak-amerikai piacokon való forgalom bővítését szolgálják.

 Forrás: MTI

A szerző