Taraxacum officinale Wiggers, Taraxacum sect Ruderalia, Taraxacum vulgare Schrk., Leontodon officinale With., Leontodon Taraxacum L., Taraxacum Dens leonis Desf., Taraxacum officinalis, Taraxacum sect Vulgaria, Taraxatum officinaleMárciustól egészen júliusig már gyűjthető a GYERMEKLÁNCFŰ levele, mely sok panasz és betegség megelőző és gyógyító szere lehet.

Évszázadok óta használják epe- és májpanaszok kezelésére, valamint emésztési panaszokra, lázra. Emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító, erősítő hatásáról is ismert. Csontritkulás megelőzésére is alkalmazható.

Bórtartalmát tekintve a gyermekláncfű a káposzta után a második helyen áll. A gyermekláncfűben kalcium is található. Hét evőkanálnyi gyermekláncfűlevél több mint 1 mg bórt és 200 mg kalciumot tartalmaz.

A növény levele diuretikum, azaz a vizelet kiürítését fokozó szer, vizelethajtó. A gyökerét évszázadok óta a sárgaság, azaz a májsejtek súlyos működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás ellen használják. A gyermekláncfű virágjában sok a lecitin: ez az a tápanyag, amely hatékony a különféle májbetegségek ellen.

A gyermekláncfű hatásos lehet a fentieken túl még:

  1. Alzheimer-kór
  2. csontritkulás
  3. duzzanat
  4. hólyaghurut
  5. májbetegségek
  6. mandulagyulladás
  7. szemölcsök
  8. szoptatási nehézségek
  9. tüdőgyulladás

esetén is.

Fogyasztása nem csak teaként, hanem nyersen, salátaként is javasolt. Próbáld ki!

Bővebben ITT OLVASHATSZ A GYERMEKLÁCFŰ GYÓGYHATÁSÁRÓL (Kattints ide!). Olvasd el a figyelmeztetést is!