Barion Pixel

2013. óta működik Zánkán a Gyógynövény Völgy, mely Látogató- és Oktatóközpont is egyben. Aki érdeklődik a gyógynövények iránt, az biztosan megtalálja itt a számítását. Változatos programokkal, egész évben állandó nyitvatartással várja a központ a látogatóit.

A Gyógynövény völgy igazi ökocentrum, ahol minden érdeklődő és szakmabeli kiválaszthatja a számára leginkább vonzó foglalkozást, kikapcsolódási formát. A széles kínálatban specifikus programokat is találhatunk: az ökoturisták, a fenntartható gazdálkodásért lelkesedők, valamint a természetgyógyászok és holisztikus gyógyítók is megtalálhatják a nekik szólót, de nemcsak a kikapcsolódásé és a gyönyörködésé a főszerep, mivel a központ gyakorlati oktatási helyszínként üzemel szakiskolások, egyetemisták számára. Ezen felül nagy hangsúlyt fektet a különböző közösségek igényeire is: külön programmal egyaránt várják a táborozó diákokat, a csapatépítő tréningen részt vevő cégeket, családokat és szervezett csoportos kirándulókat. A völgy ismeretszerzés céljából érkező önkénteseket is fogad.

Mit találhatunk a Gyógynövény völgy területén?

A látogatóközpont területén számos – akár interaktív – lehetőség is adódik a balaton-felvidéki gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretek megszerzésére és bővítésére. A vetítőteremben megtekinthetünk a gyógynövényeket és felhasználásukat bemutató, tematikus ismeretterjesztő kisfilmeket, míg a manufaktúrában és a szaporító kertben a kezünkbe vehetjük (szó szerint) az irányítást és kiélhetjük kretivitásunkat, elkészíthetjük saját gyógynövényes termékeinket. A teázóban válogathatunk a különféle gyógyteák, szörpök, gyógyborok közül.

zankai_gyogynoveny2

Az oktatóközponthoz tartozó bemutatókertben több mint 400 féle gyógynövény időszakosan változó tárlatát lehet megtekinteni: egynyári, kétnyári és évelő növények, fák, bokrok, cserjék gyógyhatásával, termesztési praktikáival és ökológiai növényvédelmével ismerkedhet meg a kedves látogató. A szóban forgó növények szempont szerint, illetve tematikusan kerültek csoportosításra, megtalálhatók itt különböző fűszerek, ehető gyógynövények, mocsári növények, érdekes alakzatú és textúrájú fajok és példányok akár a gyermekek szórakoztatására. Sőt egyedi helyszínek is: a vízi-kert, a relax gyep és vakok kertje. Mindezen kívül a növények feldolgozásának gyakorlati lépéseit is megfigyelhetik, kipróbálhatják az érdeklődők.

A Gyógynövény-völgy egész évben, állandó nyitvatartással várja vendégeit. A növényvilág szempontjából aktív időszakban (tavasztól-őszig) hétről-hétre különböző szakmai programok és rendezvények, ősztől kora tavaszig pedig tanfolyamok, tea- és füvesborkóstolók, változatos témájú előadások várnak mindenkit, aki fogékony a különlegességekre, a kizárólag ezen a területen megfigyelhető csodálatos adottságokra.

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A Gyógynövény-Völgy térképe itt található:

zankai_gyogynoveny

A Zánkai Gyógynövény-völgy megtalálható a naturportal.hu “Gyógynövényes látnivalók” listájában is. 

Ha szeretnéd megtudni, hogy pontosan hol található, illetve szeretnél még több Gyógynövényes látnivalóval megismerkedni, akkor

>>>KATTINTS IDE<<<<<

Forrás:

gyogynovenyvolgy.hu

fb.com/GyogynovenyVolgyZanka

A szerző