Barion Pixel

Vadárvácska hatása, háromszínű árvácska.

 

A vadárvácska hatása mindössze kevesek számára ismert, hiszen sokan csak szépsége miatt szeretik ezt a tavasszal megjelenő kis növénykét.

Viola tricolor a becsületes neve ezen kis tavaszi életművésznek, melynek virágai most hatalmasnak tűnnek, de később – a terjengő növénykéhez képest – majd picikké válnak.

Vadárvácska hatása

Mivel a húsvét előtti időszak növénye, ezért elsősorban ,,vértisztító” hatását érdemes/szokták megjegyezni.

Ez igaz is, hiszen bőrön lévő, főleg vitaminszegény téli táplálkozástól eredő és sok más krónikus elváltozást nem ritkán eltüntet egy néhány hetes teakúra, melyet külsőleges alkalmazással is érdemes kiegészíteni.

És persze megjegyzem, nem csak tavasszal, hanem késő őszig mindenütt megtalálható.

Lehetne szaponin drognak is nevezni, de sok más egyéb – pl. rutin – hatóanyagot is tartalmaz, ennek köszönhető számos javallata.

Most csak egy érdekességet emelnék ki különös illata okán.

Ha ugyanis a nyájas olvasó egy nagyobb, javában virágzó vadárvácskát erőteljesen szétmorzsol az ujjai között, akkor szagolgatva megcsapja az orrát valami isteni, gyengécske ,,parfümszerű” ájer, mely már feltűnhetett eleinknek is, a bőven levet eresztő növénykét trancsírozva.

Ugyanis nem is egy babonás könyvben találkoztam ezen frissen kipréselt, illatos lé bűbájos alkalmazásával, fátens által afrodiziákusnak mondott hatásával.

Ugyanis ha ezen léből a fiatal leány vagy legény a szemébe cseppent keveset, szerelmes lesz abba, akit elsőként megpillant.

Hogy aztán ez mi módon történik, hol, kivel, melyik napszakban, a cseppektől mennyire elvakult állapotban?

Nos ezt a kedves olvasó képzeletére és kísérleti célra feláldozott fél szemére bízom.

 

Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

 

 

A szerző