Szalmagyopár, a homoki szalmagyopár bájos régi gyógyfű epeelválasztási zavarokra.

Kiskertemben készültek a képek, erről a lassan feledés homályába vesző régi alföldi gyógynövényünkről.

A homoki szalmagyopár termesztése

Ez a 20-50 cm-es növényke ránézésre egynyárinak látszódik, tavasszal vetettem, valójában azonban évelő. Csak kerti körülmények között nehezen viseli ezt az életformát, ezért jobb egynyáriként tartani.
Igazából az érintetlen homokbuckákon, a csupán szél és eső formálta pusztákon érzi jól magát, ezért immár 27 éve védett növényünk!
Hogyne lenne védett, hiszen a drogját (Helichrysi flos) kizárólag a maximum 1 cm-es szárral levágott, hajtásvégi virágai adják. Vagyis ahol a gyűjtők leszedik, ott bizony nem fog magot hullatni, csökkenni fog az állomány nagysága.
Magjaim botanikus kertekből származnak, sok évtizede időnként elvetem igen kevéske magjáért, magyarán fenntartom a fajt.

Persze a génállomány megőrzése szempontjából az lenne az igazi, ha legalább 1000-1200 növény porozná be egymást, de sajnos a kiskertben csak erre a néhány tőre van helyem és magom.

 

Kutatási eredmények

Van néhány európai ország, ahol a homoki szalmagyopár (Helichrysum arenarium alfajai) drogja – teakeverék részeként – legalább 15-30 éve forgalomban van (főleg Lengyelországban).
Ennek ellenére a kutatási eredmények máig hiányosak erről a gyógynövényről!

homoki szalmagyopár, Helichrysum arenarium, Helichrysi flos, szalmagyopár

 

Mire jó a homoki szalmagyopár?

Mivel védett növény, csak összefoglalva azért annyi elmondható, hogy a homoki szalmagyopár virágzatának a forrázata alapvetően az epeelválasztási zavar régi, bevált szere.
Abban az esetben, ha nincs az epehólyagnak sem gyulladása, sem nincs jelen epekő!
Még ekkor is célszerűbb csupán teakeverék részeként alkalmazni, ahogy mindig is alkalmazták.
Számos gyógyhatását kutatások bizonyítják: gyulladásgátló, görcsoldó, antibakteriális, antiszeptikus,  gombaellenes, sebgyógyító, epehajtó.
Ismétlem, mindezek ellenére alapvetően emésztési panaszok, főleg nem gyulladt és követ nem tartalmazó renyhe epehólyag kezelésének a régi szere – sajnos, de nem reményt vesztve – volt egykoron.
Kiskertekbe a hasonló hatású, de nagyobb és jóval dekoratívabb olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) ültetése ajánlható.

És a mottó: Örülj! Mosolyogj!   Hát élsz!