Barion Pixel

A sárgarépa gyógyhatása nyersen és főzve egyaránt megtapasztalható. Azt is mondhatjuk, hogy a zöldségek között a sárgarépa rendelkezik talán a legnagyobb gyógyhatással.

A sárgarépa gyógyhatása közé tartozik, hogy méregteleníti a vért és a májat, erősíti a szemeket, síkosítja a beleket, tisztítja a bőrt és javítja az emésztést.

A friss sárgarépalé a máj legjobb gyógyszere – ez valószínűleg magas béta karotin- és A-vitamin-tartalmának köszönhető.

A vér alacsony béta-karotin szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát. A béta-karotin ezen túl véd a szabad gyökök ellen.

A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át, amely fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából.

Az A-vitamin hiány egyik legelső tünete a farkasvakság (szürkületben nem lát az egyén). A-vitamin hiány esetén már napi egy sárgarépa elegendő lehet a szürkületi vakság helyreállításához.

A sárgarépa nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, mely fokozza az emésztést.

Ellentétben a legtöbb zöldségfélével, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A nyers sárgarépát lehetőleg olajokkal, zsiradékkal együtt fogyasszuk, mivel az A-vitamin zsírban oldódó.

A pépesített sárgarépa jót tesz a hasmenéses csecsemőknek, mert alapvető tápanyagokkal és szénhidrátokkal látja el őket.

Vigyázat! Sárgarépát mindig csak biztonságos helyről vásároljunk, mert összegyűjtheti a növényvédő szerek maradványait! (Különösen a szerves foszfor tartalmú növényvédő szerek halmozódhatnak fel benne).

Hámozással és a sárgarépa mindkét csúcsának levágásával azonban e típusú szerek maradványainak nagy részétől megszabadulhatunk.

A sárgarépáról, mint gyógynövényről bővebben itt olvashatsz: SÁRGARÉPA.

 

A szerző