A sárgarépa gyógyhatása nyersen és főzve egyaránt megtapasztalható. Azt is mondhatjuk, hogy a zöldségek között a sárgarépa rendelkezik talán a legnagyobb gyógyhatással.
A sárgarépa gyógyhatása közé tartozik, hogy méregteleníti a vért és a májat, erősíti a szemeket, síkosítja a beleket, tisztítja a bőrt és javítja az emésztést.
A friss sárgarépalé a máj legjobb gyógyszere – ez valószínűleg magas béta karotin- és A-vitamin-tartalmának köszönhető.
A vér alacsony béta-karotin szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát. A béta-karotin ezen túl véd a szabad gyökök ellen.
A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át, amely fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából.
Az A-vitamin hiány egyik legelső tünete a farkasvakság (szürkületben nem lát az egyén). A-vitamin hiány esetén már napi egy sárgarépa elegendő lehet a szürkületi vakság helyreállításához.
A sárgarépa nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, mely fokozza az emésztést.
Ellentétben a legtöbb zöldségfélével, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A nyers sárgarépát lehetőleg olajokkal, zsiradékkal együtt fogyasszuk, mivel az A-vitamin zsírban oldódó.
A pépesített sárgarépa jót tesz a hasmenéses csecsemőknek, mert alapvető tápanyagokkal és szénhidrátokkal látja el őket.
Vigyázat! Sárgarépát mindig csak biztonságos helyről vásároljunk, mert összegyűjtheti a növényvédő szerek maradványait! (Különösen a szerves foszfor tartalmú növényvédő szerek halmozódhatnak fel benne).
Hámozással és a sárgarépa mindkét csúcsának levágásával azonban e típusú szerek maradványainak nagy részétől megszabadulhatunk.
A sárgarépáról, mint gyógynövényről bővebben itt olvashatsz: SÁRGARÉPA.