Barion Pixel

Orvosi kamilla, orvosi székfű.

Közel száz éve valamennyi jelentősebb európai ország Gyógyszerkönyvében hivatalos szer az orvosi kamilla, bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak hazánkban panacea, azaz ,,minden” bajra használatos háziszer ez az ősi gyógynövény.

Az orvosi kamilla leírása

Anyanövény a Matricaria chamomilla, mely név a latin mater, matrix=anya, anyaméh szóból származik, utalva arra, hogy már az ókorban női betegségek gyógyítására használták.
Hazai népies nevei: méhfű, anyaméhfű szintén nőgyógyászati alkalmazására utal.
A chamomilla a görög chamai=alacsony és a melon=alma szóból származik, tehát annyit jelent: almaillatú.
Drogját a virágzat adja, régebben ezt csak Chamomillae flos-nak nevezték, ma hivatalosan Chamomillae anthodium.

A drog feldolgozásánál keletkezett virág szitálmány is drog Chamomillae cribratum néven, ám ez csak külsőleg használt készítmények ipari alapanyaga.

Gyűjtése

A virágzat gyűjtése a déli órákban történik, mivel ekkor a legmagasabb a hatóanyag tartalma, valamint akkor, mikor a virágszirmok kb. vízszintesen állnak, vagyis a virágzás középidejében.
Nem tévesztendő össze gyógyításra alkalmatlan rokonaival, melyek ráadásul erősen allergizáló hatásúak is!
Valljuk be őszintén, mikor először próbálkoztunk a természetben kamillát gyűjteni, bizony nem kis fejtörést okozott, hogyan lehetnénk biztosak abban, hogy orvosi kamillát szedünk, és nem csak valami hasonlót.
Van egy nagyon egyszerű fogás, mely nem szerepel egyetlen határozó könyvben sem: válasszunk ki néhány jól fejlett virágot és egy éles késsel vágjuk ketté a virágzatot.
Ha annak belsejében kicsiny üreget látunk, biztosak lehetünk abban, hogy orvosi kamilla van a kezünkben.
Ez az üreg még a szárított és kettévágott virágoknál is jól látható.
Ha azonban a virágzat belseje tömör, dobjuk el, ne szedjük, hatástalan vagy egyenesen káros hatású kamilla rokont találtunk.
Egyébként az orvosi kamilla nyersen jól érezhető jellegzetes almaillatáról is felismerhető, ha már ismerjük ezt.  Szárítva illata már megváltozik.

Az orvosi kamilla használata

Elmúlt évszázadok megfigyelése, hogy a kamilla nőkre és gyerekekre, idősekre jóval kifejezettebben hat, mint a férfiakra, bár természetesen mindenkinek érdemes használnia.
Teakészítés: mokkáskanálnyi drogtól a két teáskanálig tehetünk egy csésze vízhez, forrázatot készítünk.
Napi egy, max. három csészével ihatjuk, célszerű sok apró kortyra elosztani.
Fő hatásai: igen széles körű gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, de jelentős a görcsoldó és antiszeptikus (fertőtlenítő) hatása is.
Ezeken kívül az alábbi igazolt hatásai vannak: szélhajtó, epehajtó, székletlazító, izzasztó-lázcsillapító, idegerősítő, nyugtató, altató, fájdalomcsillapító, bőrvédő, bőrápoló, bevonó, érlelő, hajápoló, hajszőkítő.

Javaslatok

Márton József professzor 40-féle betegség kezelésére tartja alkalmasnak.

Schilcher professzor kitűnő könyvében (Fitoterápia a gyerek-gyógyászatban) kb. 20 betegség kezelésénél említi, csak ezen az egy szakterületen, azaz a gyermekgyógyászatban.
 • Női betegségek: minden erős altesti görccsel és erős altesti fájdalommal járó betegségnél használható, ami leggyakrabban a fájdalmas, görcsös havivérzést jelenti. Megjegyzem Maria Treben a nagyon hasonló tünetekkel járó mellékhere gyulladásnál is ajánlja, ami ugye nem női betegség, de igazolhatom, hogy ez is pokoli erős, görcsös fájdalmakkal jár.
 • Emésztőszervi betegségek: leggyakrabban gyerekek hasgörcseire alkalmazzák kiváló gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatásai miatt.
 • Ám alkalmas a tápcsatorna minden enyhébb-súlyosabb gyulladásos betegségének a tüneti kezelésére, mint fekélybetegségek, gyomor nyálkahártya gyulladás, bélgyulladás, vastagbélgyulladás, puffadás, gyomorhurut, stb. kezelése, hiszen bevonva védelmezi az emésztőúti nyálkahártyát.
 • Kevesen tudják, hogy a ,,székfű” név sem véletlen, hiszen hasmenés és szorulás kezelésére egyaránt használható! Ugyan nincs hasfogó hatása, de görcsoldó és antiszeptikus hatása megrövidíti a hasmenés lefolyását, székletlazító, tápcsatorna nyálkahártyáját bevonó, emésztésjavító hatása pedig szorulásnál segíthet.
 • Sőt ezek miatt aranyér kiegészítő kezelésénél is szóba jöhet belsőleg és ülőfürdőként.
 • Bőrbetegségek: leggyakrabban érzékeny bőrű gyerekek kezelésére használják. Javíthat a bőrgyulladás minden formáján, kiütéseken, első fokú égési seben, rovarcsípéseken, megmutatkozik oszlató, gyulladáscsökkentő hatása, de nehezen gyógyuló sebeken, kezdődő felfekvésen, sőt visszeres lábszárfekélyen is segíthet.

 

Alkalmas lehet még…

 • Kifejezetten kamillára való allergiás reakció létezik, de rendkívül ritka. Sokkal gyakoribb, hogy növényvédő szer maradék vagy a nem gyógyszerkönyvi minőségű drogba került idegen fészkesek okozzák az allergiás tüneteket.
 • Hajápolás. A kamilla teás hajmosás közismert haj-és fejbőrápoló hatású, megszünteti a korpásodást, csillogóvá teszi a hajat. Szőke vagy ősz haj festésére a nagyobb mennyiségű kamillából készült 5-15 perces főzet használható, egy rövid hajmosásra, melyet gyakorta ismételni kell. Még a drogista iskolában mindig megcsodáltuk kamillából doktorált egyik idősebb tanárnőnk szép sötétszőke haját, melyet elmondása szerint kizárólag a rendszeres kamillás hajmosásoknak köszönhetett. Neki elhittük, kiváló és szeretett szakember volt, nevét mestereim között tartom számon.
 • Idegrendszer. Nem veszik komolyan idegerősítő, nyugtató, altató hatását, pedig egy kicsit erősebbre főzött teánál már jól megmutatkozik. Idegességtől származó vértolulás, valamint fogfájás ellen egykor elterjedten alkalmazták. Kamillateás lemosások vagy fürdők alkalmazása esetén is jól érvényesül idegeket kisimító hatása.
 • Légúti betegségek. Megfázásnál izzasztó és így lázcsillapító, alkalmas a légúti hurutok kezelésére, torokgyulladásnál gargarizáló. Közismert inhaláló alkalmazását pl. arc-és homloküreg gyulladásra nem mindenki ajánlja, mivel szárítja a nyálkahártyákat.
 • Szájüregi betegségek. Afták, fogínygyulladás, száj nyálkahártya gyulladás valamint rossz szájszag kezelését végezhetjük gyakori öblögetéssel.
 • Szembetegségek. Régi szer kötőhártya gyulladás, szemhéjgyulladás kezelésére, főleg árpa érlelésére.
Esetleges allergizáló hatása miatt nem mindenki ajánlja, lásd a bőrbetegségeknél írottakat.

Egyéb tudnivalók

Néhai nagybátyám Ausztráliában a kertjében szemével belehajolt valami ottani mérges növénybe, melytől szemgyulladást kapott.
Hónapokig kezelték szemészek, csekély eredménnyel, erős szemfájdalmai és enyhe gyulladás maradt vissza.
Egy magyar honfitársa tanácsára a ,,magyar boltban” vett kamillát, azzal öblögette a szemét, mely egy hét alatt teljesen rendbe jött.
A kamillatea sokszoros dózisai – különösen ha főzetként készítik el – számos egyéb kezelési lehetőséget rejtenek magukban, hiszen így hatása sokszor drasztikussá és igen gyorssá válik.
Ezt használják-használták ki egyes népi gyógyítók, természetgyógyászok, speciális erőteljes kamilla készítményeikkel (egy ,,kamillás boszorkányt” Maria Treben is megemlít).
Viszont régóta ismert, hogy a kamilla magasabb dózisai számos paradox reakciót, sőt erőteljes mellékhatást okozhatnak, pl. rosszullétet és igen gyakran hányást.
Ezt a népi gyógyító sokszor a ,,tisztulás” jeleként értékeli és alacsonyabb dózissal folytatja a kezelést.
Sajnos ez nem helyes és kifejezetten veszélyes használat, mindig tartsuk be az ajánlott dozírozást.
A kép Szécsényben, a Damjanich utcában készült.
A mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

 

A szerző