Barion Pixel

A nagy csalán, mint segítség az immunrendszerünknek.

Nagy csalán

A csípései ugyan egészségesek, előrehaladott reumás fájdalmakra direkt hemperegtek benne még a világháborúk idején.
Állítólag magjának valami mesés impotencia kezelő hatása van férfiakra. Izomépítésnél, de leginkább a tavaszi tisztítókúrák híres és elengedhetetlen, megbízható társa.
A Breuss-féle tisztító teát szerintem kevés tea múlja felül a maga nemében. Ehhez érdemes nagyobb adagot szárítani belőle, bár a szárított-porított változata mákolajjal és fertőtlenített tojáshéj porral olyan csontozatot épít, amely majdhogynem törhetetlen.
A benne található réz nélkül nincs vasfelszívódás.
Kevesen tudják, de a csalánból gyógyszirup is készíthető a friss szedésből.
Ugyan a vértisztító hatásáról ismert a csalán, de ugyanakkor csökkenti a húgysav szintjét is, így köszvényeseknek finoman szólva kötelező a fogyasztása.
Prosztata-gyulladást meg lehet vele előzni, de vérszegények és húgyúti kövesedésekre hajlamosak is nyúljanak hozzá bátran.
Amúgy is jó vízhajtó önmagában, de kombináljuk más gyógynövényekkel.
Ami érdekessége, hogy az ekcémásokat és pikkelysömörösöket ki lehetne gyógyítani a betegségükből, ha rendszeresen fogyasztanak csalánt zsurlóval, mezei zsályával és orvosi veronikával, nyilván legalább 10-12 éves kor felett.
Nagyon jó nyers zöld-turmix alapanyag, de különböző sós quiche-ek, vagy főzelékek mesések belőle: még pizza-feltétnek is elmegy egy kis feta sajttal és fügelekvárral.

Szappanba is lehet keverni a pépjét, zseniális kézműves tisztálkodószer készül belőle, de főleg sampon-szappan alapanyag.

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző