2012. szeptember 10. hétfő | dr Jung Andrea Szeptemberben érik be a közkedvelt csemege. A mogyoró gyógyhatása a B-vitamin, C-vitamin és ásványianyag-tartalmának köszönhető. Fertőtlenítő, szagtalanító, gyulladáscsökkentő, összehúzó hatásokkal bír. Az édesipar is gyakran használja. Ezt a nagy zsírtartalmú csonthéjast a kelták szent növényként tartották számon. A kelta hagyomány szerint a 7 vezető fás növény egyike, az egyik legszentebb növény. A hagyomány szerint a szent forrásokkal, kutakkal és a túlvilági birodalomba vezető, titkos bejáratokkal áll kapcsolatban, ám ami a legfontosabb: a mogyoró a koncentrált bölcsesség, az édes tudás, valamint a művészetek és a tudományok ismeretének kelta szimbóluma. A kelta szimbolika nem alaptalan, hiszen amellett, hogy a mogyoró igen tápláló növény, a levelét és a kérgét gyógynövényként is felhasználhatjuk. A mogyoró gyógyhatása kiaknázható teaként, amely izzasztó, vizelethajtó, bélhurutot megszüntető hatású. Külsőleg toroköblítőnek, aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőnek, bőrkiütések ellen borogatásul használhatjuk. A B-vitamin, C-vitamin és ásványianyag-tartalmán kívül a mogyoró gyógyhatása abban rejlik, hogy bőséges E-vitamin és fehérje-forrás. Ezenkívül a szteroloknak, a flavonoidoknak és a kloragénsavnak köszönheti áldásos tulajdonságait. Változatosabbá tehetjük ennek a gyümölcsnek a fogyasztását, ha fűszeres mogyorómártást készítünk belőle. Ebben megtalálható többek között az E- és B1 vitamin, valamint ásványi anyagok, például a mangán. Nem szárad ki a gyümölcs, ha héjában tartjuk, amíg el nem fogyasztjuk. A mogyoró további felhasználási lehetőségeiről IDEKATT olvashatsz.