Megállja-e az a helyét, hogy a marihuana gyógynövény?

Nem szeretnénk az embereket arra buzdítani, hogy neki álljanak ész nélkül marihuánát szívni. Ugyanakkor tény, hogy Szalai Miklós, a hazai gyógynövényes gyógyítás egyik atyja annak idején komoly összetűzésbe került a szocialista cenzúrával, mert nem akartak hozzájárulni ahhoz, hogy a vadkendert Gyógynövénykönyvében feltüntesse.

Tehát a tény az tény marad: a marihuana gyógynövény. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy mint minden gyógynövénynek, ennek is lehetnek mellékhatásai.

Az USA-ban már régóta lehet államonként szavazni a használatáról, így az több helyen is engedélyezett a rákgyógyításban (elsősorban a morfium helyetti fájdalomcsillapításban). Lássuk, hogy mit nyilatkozott Obama elnök a marihuána használatáról, mely úgy tűnik igencsak eltér a magyar tiltástól.

A marihuána nem veszélyesebb mint az alkohol

– vélekedett Barack Obama amerikai elnök a The New Yorker magazinnak adott nyilatkozatában, amelyet terjedelmes portré keretében ismertetett a lap vasárnap.

Az elnök elismerte, hogy a kannabisz szívása “rossz szokás”, de rámutatott, hogy az emiatt kiszabott büntetések aránytalanul nagy mértékben sújtják a szegény afroamerikai és spanyolajkú fiatalokat. Úgy vélekedett, hogy Colorado és Washington államban folytatni kellene a marihuána legalizálását.

A marihuana gyógyászati célú alkalmazása

marijuana2Az Egyesült Államokban a szövetségi törvények tiltják ugyan a marihuána használatát, ám 21 államban engedélyezték a kannabisz gyógyászati célokra történő alkalmazását, Coloradóban és az északnyugati Washington államban pedig teljes mértékben felszabadították használatát. Hasonló liberalizálást vettek fontolóra Alaszkában és az amerikai fővárosban is.

Az Obama-kormány tavaly közölte, hogy a szövetségi hatóságok nem üldözik majd a coloradói és a Washington állambeli marihuána fogyasztókat, ha azok betartják az adott államok törvényeit.

“Mint ahogy azt alaposan feltárták, gyerekként én is szívtam füvet. Szerintem ez egy olyan rossz szokás és bűn is egyben. De nem különbözik nagyban a cigarettától, amelyet ifjúkoromtól felnőtt életem nagy részén át szívtam”

– nyilatkozott Obama.

“Nem hiszem, hogy (a marihuána) veszélyesebb lenne mint az alkohol”

– tette hozzá.

Elmondása szerint a saját lányait arra figyelmeztette, hogy a marihuána élvezete “rossz ötlet, időpocsékolás és nem túlságosan egészséges”.

Álláspontja szerint ugyanakkor “feltehetően túloznak” azok, akik azt állítják, hogy a marihuána legalizálása egy sor társadalmi problémát is megoldana, és úgy vélekedett, hogy ez Coloradóban is Washingtonban is kihívás lesz.

Ha van véleményed a témáról írd meg a Facebook-on, vagy lent a Hozzászólások között.

Forrás:
MTI

A szerző