Barion Pixel

Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztés nagyhatalommá válhat. Ennek feltételeit most dolgozza ki a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. a vidékfejlesztési tárca felkérésére.

Pallós József Péter, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta: a Kárpát-medence agroökologiai adottságai lehetővé teszik, hogy a gyógynövénytermesztés, -gyűjtés, -feldolgozás közötti összhang megteremtésével az ágazat megerősödjön.

Mi az alapja a gyógynövénytermesztés fejlődésének?

A világpiacon óriási az igény – évi 10-15 százalékos a növekedés – a gyógyszer- és az élelmiszeriparban, valamint a  kozmetikumok gyártói között a természetes eredetű alapanyagok iránt. Csakhogy a valaha szebb napokat látott hazai gyógynövény- termesztés és -feldolgozás az elmúlt 20 év átgondolatlan privatizációs gyakorlata következtében széthullott. A kedvező adottságokat az ország nem használja ki.

A vadon termő, és az ipari mákot leszámítva a termesztett gyógynövények mennyisége a korábbinak alig negyedére csökkent. Ennek a hozzávetőleg évi 2000 vagonnyi tételnek a döntő hányada is olcsó nyersanyagként kerül exportra. Aztán egy része feldolgozva, drága késztermékként kerül vissza a hazai piacra.

Az agrártárca nemrégiben összeállította a nemzeti vidékfejlesztési koncepció megvalósítását leginkább előmozdítható 17 országos szintű téma listáját. Közöttük a gyógynövény is szerepel. Ezért az intézet az öt érintett tárcával és különböző szervezetekkel együttműködve néhány hónapon belül elkészíti a gyógynövény ágazat megújításának koncepcióját. Az intézet álláspontja szerint a gyógynövény projekt felpörgetéséhez elengedhetetlen egy ágazatok feletti irányítói poszt életre hívása. Ugyanis több terület – a mezőgazdaság, egészségügy, belügy, nemzetgazdaság, humán erőforrás – között kell koordinálni.

A készülő koncepció a vidéki foglalkoztatás helyzetére is kitér – utalt rá a szakember. Szerencsés egybeesés, hogy éppen a legelmaradottabb térségekben kiemelkedően gazdag a természet a vadon termő gyógynövényekben. A gyűjtés, válogatás, a szállításra előkészítés és a feldolgozás csaknem 100 ezer embernek adhat – legalábbis időszakonként biztos munkát.

Az intézet jelenleg is csaknem 40 kistérségi településsel áll kapcsolatban, ahol szakmai segítséggel a környéken megtermő gyógynövényeket az önkormányzatok például közmunka keretében gyűjtetik össze a helyben lakókkal.

A tanulmány várhatóan még a nyár végére elkészül, és a vidékfejlesztési tárcának alapul szolgálhat egy egységes gyógynövény-hasznosítási modell beindítására, amely 3-4 éven belül valósulhatna meg, többletjövedelmet adva az agrárágazatnak – húzta alá Pallós József Péter.

Forrás: MTI

A szerző