Barion Pixel

Luca napja, babonák, szokások, és gyógynövények.

Két egykori ,,fényes” gyógynövényemről pár szó Luca napján.

Luca napja

Luca napja, Szent Lucia napja sok-sok bűbájosság mellett leginkább a fényhez (lux) kapcsolódó ünnepnap, hiszen valaha a régi naptárban ezen napra esett a téli napforduló.

Ma is jól ismert az a népi megfigyelés, hogy innentől már egy tyúklépéssel hosszabbak lesznek a nappalok, győz a fény.

Gyógynövények – Luca napja

1. Tagetes lucida – fényes bársonyvirág

Luca nap, bársonyvirág

Mexikó és Közép-Amerika térségéből származó ,,büdöske”-féle, mely leginkább azzal különbözik a többi büdöskétől (bársonyvirágtól), hogy nagyon hosszú tenyészidejű növény.

Ezért akinek nincsen üvegháza vagy fóliája és magot is szeretne róla nyerni, az ne is próbálkozzon vele.

Évtizedekkel ezelőtt a Kertészeti Egyetem Kísérleti telepén láthattam ezen növényt, már késő ősszel, egy fóliában. De még ezen kései időben is csak egy-két növény kezdett el magot érlelni, amiből elcsentem keveset.

Februárban ablakban, pohárban csíráztattam, szép lassan fejlődött is (később kiültetve), de őszig így még a virágzásig sem jutott el.

Hogy miért is próbálkoztam olyan igyekezettel? A híre miatt!

Ugyanis úgy tartja a hagyomány, hogy valaha az aztékok, mikor embert áldoztak az isteneiknek és obszidián késükkel kivágták az áldozat szívét, nos ezen borzalom előtt emberünket erős fényes bársonyvirág teával itatták meg.

És a hagyomány szerint az áldozat így már bátran, minden félelem nélkül ment a halálba.

Mese, nem mese, nem tudom, de ezen hatást azzal magyarázzák, hogy ez az erősre készített tea megemeli a vér adrenalin szintjét, ezért nincs félelem.

Ismert helyi népi tanács az is, hogy erősen villámlásos, zivataros időben az utazók ezt a teát itták, hogy ne féljenek az úti veszélyektől. Igaz, nem igaz ?

Egyet tudok: a növény levelét megdörzsölve azonnal orrunkba csap jellegzetes, erős ánizs illata, vagyis bizonyára a teája is hasonló ízű, illatú.

Csak csendben megsúgom, van ám hasonló hatású, kertben remekül megtermő gyógyfüvünk nekünk is, melyet valaha a keresztes lovagok használtak a csaták előtt, bátorítóul.

2. Ligustrum lucidum – fényeslevelű fagyal

Luca nap, fényes levelű fagyal

Vagy 10 évig próbálkoztam, reménytelenül ezzel a bokorral.

A bogyóit szerettem volna kipróbálni, ugyanis a hagyomány szerint megelőzi, de meg is állítja az őszülést, valamint megerősíti a gyenge térdeket, vagyis egy kiváló geriátriai szernek ígérkező bogyó.

Tudom, most sokan felkapják a fejüket, hiszen számos kertészet kínálja nálunk is a fényeslevelű,  örökzöld fagyalt. És szépen meg is él, ha védettebb helyre kerül és nem jön nagyon kemény tél.

Sajnos itt Szécsényben még virágot sem hozott 10 év alatt, nemhogy bogyókat érlelt volna!

Télen ugyanis megkapja az erős fagy az ágvégeket, azokon pedig a jövő évben már nem lesz virág, pláne bogyó.

Most nézegettem a neten, egy forrás -12 fokig írja fagyállónak. Dehát nekem akkor még nem volt netem…

A szerző