A levendula mérgező? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság új szabályozása a levendulát idéntől potenciálisan halálos anyagként tartja számon, a légutakba kerülve ugyanis halált okozhat, továbbá allergiás bőrreakciót, illetve szemirritációt is kiválthat az arra érzékenyeknél.

A levendula édes illatába egy kis keserűség keveredett ez évben az Európai Uniónak ezzel a szabályozásával.  Ez a rendelet az uniós tagállamok közül Bulgáriát és Franciaországot érintené a leginkább.

Másrészt pedig nemcsak a levendula lesz érintett, hanem sok illóolaj és természetes anyagokból készülő termék is. Akár egy alapanyag tiltólistára kerülése is tönkre teheti egy évtizedek óta természetes illóolajokkal készülő termék gyártását és forgalmazását.

Ezzel az Európai Unió egy másik fontos iparágat is a csőd szélére kormányozhat, a levendula termesztése nemcsak Franciaországban, hanem egész Európában megszűnhet.

Az EU szabályozás

Először 2016-ban merült fel annak az ötlete, hogy megtiltsák a levendulaolaj használatát. Végül az Európai szabályozás a levendulát a kémiai mérgek közé sorolta.

A dél-francia levendula termesztő farmerek sorra tiltakoznak az EU-nak azon rendelete ellen, mellyel a növényt a kémiai/vegyi toxinok (gyakorlatilag mérgek) közé sorolják.

Azon parfümök és szappanok esetében, melyek levendulaolajat tartalmaznak, a csomagoláson szerepelnie kell a “lenyelés esetén végzetes” feliratnak.

A franciák által csak Frexit néven emlegetett szabályozás olyan dühös ellenállást váltott ki a francia levendulagazdák között, hogy azonnali hatállyal kérik a “régimódi” EU-ból való kilépést.

A tiltakozók kijelentették, hogy a “levendula nem vegyi anyag”, ellenben Provance-ban a levendulaolaj előállítására alkalmas levendulafajta kilogrammja 80 angol font felett (mai árfolyamon kb. 34.000 Ft) van. Nem véletlenül hívják a levendulát Provance-ban kék aranynak.

A növényt körülbelül 1.500 gazda termeszti csak Franciaországban, de járulékosan kb. 30.000 fő teljes munkaidős foglalkozást tartanak el ezek a levendulaföldek, beleértve a több millió turista szállásadóját és vendéglátóját. Ezek a turisták a lila levendula mezők gyönyörű látványáért jönnek minden évben Provance-ba.

A gazdák félnek, hogy ez az EU szabályozás mindezt romba döntheti.

 

Levendula és hibrid levendula

Sok ember számára Provance a levendula szinonímája: mind a drágább levenduláé, melyből a parfümöket, a kozmetikumokat és az illóolajokat előállítják, mind pedig a hibrid levenduláé, melyet angolul lavandin-nak hívnak. A lavandin olcsóbb és illatosított szappanok, mosószerek és légfrissítők előállítására szolgál.

Az EU jogalkotók szerint a levendulaolajnak az a tulajdonsága, hogy allergizál, határozottan a kémiai mérgek közé sorolja a levendula olajat. Ez azt jelenti, hogy a levendulás termékeknél számolni kell a feltűnő fekete-és-piros táblákkal, a következő üzenettel: “Lenyelés, vagy belélegzés esetén végzetes.”

Az előállítók szerint ez a szabályozás túlságosan szélsőséges – megjegyzik, hogy a levendulaolaj allergia a legtöbbször csak kiütések formájában jelentkezik. E mellett a szabályozás gyakorlatba ültetése túlságosan megterhelő és drága a kis farmerek számára.

A levendula termesztők és levendulás termék gyártók most a “túlélésért” harcolnak – mondta Francis Vidal, az APAL elnöke. Az APAL egy mozaikszó, mely a következő szavak rövidítése (angol és francia szavak vegyesen): Association representing the huile essentielle de Lavande producers, azaz a Levendula Esszenciális Olaj Termelőket Képviselő Társaság. A Társaság szervezett egy online petíciót is, melyet több, mint 15.000 ember írt alá.

“Ennek a szabályozásnak a nagyon rövid távú hatása a levendulaültetvények pusztulása és a Provance-i régióból a levendulák eltűnése”. – ez áll abban a levélben, melyet az APAL küldött François Hollande elnöknek és más politikusoknak.


gyógynövény termesztés

A levendula mérgező? A levendulaolaj jótékony hatásai

Az ügy szószólói rámutattak arra, hogy a levendulaolaj a 20. század kezdetéig antiszeptikus hatása miatt volt használatos. Manapság is a gyógyító és nyugtató tulajdonságai miatt értékelik.

Vidal szerint

“A levendulát több ezer éve használják”. “Soha nem hallottunk még semmilyen komoly problémáról. E helyett köztudomású, hogy a levendulaolaj több tízezer embernek segített jobbá tenni, vagy megmenteni az életét.”

Még az Európai Bizottság is elismerte, hogy minden olyan anyagot, melynek az összetevői a napsütéteses órák számától és a termőtalaj minőségétől függenek, nehéz úgy definiálni, mint kémiai anyagot.

“Azon természetes anyagok, melyek összetevői változhatnak; sokkal gondosabb mérlegelést és körültekintést, valamint szakértelmet kívánnak ahhoz, hogy a klasszikus ipari kémiai anyagokhoz soroljuk azokat. Más termékek, melyeknek természetesen változó összetevői lehetnek, mint például a bornak nem tartoznak a kémiai irányelv hatálya alá, hanem a releváns élelmiszerbiztonsági és élelmiszertisztasági szabályok hatálya alá tartoznak.”

állította az EU Bizottság egy dokumentumban.

“A francia termelők nem ellenzik, hogy legyen feltüntetve a termékeken az allergizáló hatás” – mondta Vidal.

“Viszont ellenzik az olyan feltűnő módon történő figyelmeztető táblák feltüntetését, mint amelyek az olyan súlyosan mérgező ipari vegyületeken vannak, mint a hidroklorid és más vegyi anyagok.”


tisztító kúra, illóolaj, körömvirág olaj, illóolajok használata, illóolajok belső használata

Kémiai analízis saját zsebből

E mellett a levendula termesztőket arra köteleznék, hogy maguk végeztessék el a kémiai analízist. A legtöbbjük azonban túl kicsi ahhoz, hogy megfizesse ezt a drága eljárást.

Reméljük, hogy kedvező megoldás születhet ebben az ügyben, hiszen ez a szerencsére egyre szaporodó magyar levendula ültetvényeseket és levendula illóolaj előállítókat is érintheti.

Források:

A szerző