Barion Pixel

A lapacho tea hatása igen sokrétű. A hagyományos teacserjéhez képest eltérő gyógyhatással rendelkezik.

A lapacho tea, lapacsó tea, tabebuia, pau d’arco vagy inkatea latin nevén Tabebuia impetiginosa a szivarfafélék (Bignoniaceae) családjába tartozik.

A lapacho (vagy másik nevén Taheebo): a brazíliai őserdőkben élő vörös vagy bíbor lapacho fa kérgének (kambiumának) belső rétegéből készül, melyből sokféle gyógyhatású főzetet készítenek.

Hazája Közép- és Dél-Amerika.

Maximum 30 méter magas fa.

Gyönyörű, magenta színű virágokat hoz, amelyek a leveleket megelőzően jelennek meg.

Hatóanyagai

Antioxidáns hatású flavonoidok, vitaminok (B- és C-vitamin, A-provitamin), ásványi anyagok, (kalcium, kálium, foszfor, magnézium) és nyomelemek (szilícium, ón, mangán), lapachol, naftokinon, antrakinon.

A lapacho tea hatása

Ennek a látványos fának, amelyet vélhetően már a maják is felhasználtak gyógyítás céljára, mindenekelőtt gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatást tulajdonítanak, ezért fekélyek, ekcéma, herpesz, karmolások kezelésére, valamint reuma és nemi betegségek esetén alkalmazzák.

Antibiotikumos hatásainak köszönhetően felveszi a harcot a baktériumokkal és gombákkal. Candida kezelésére is alkalmas.

Több szakértő véleménye szerint a lapacho jótékonyan hat onkológiai megbetegedések esetén, beleértve a leukémiát is. Pozitívan hat kemoterápia után és pszichofarmatikumok hosszantartó szedése esetén. A lapacholból ugyanakkor aligha lesz használható rákellenes gyógyszer, mert a szer nagy adagjai a kísérletek szerint nemkívánatos mellékhatásokkal járnak.

Erősíti az immunrendszert, az idegrendszert, segíti a nehézfémek eltávolítását a testből, jótékonyan hat leukémia esetén.

Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, fekélyek, ekcéma, herpesz, karmolások kezelésére, valamint reuma és nemi betegségek esetén alkalmazzák.

Elkészítése

Egy liter forrásban levő vízbe tegyünk 4 púpozott kanál lapachot, hagyjuk még 5 percig főni, majd vegyük le a tűzről, és 15-20 percig hagyjuk állni. A teát nem szabad agyag edényben főzni, és nem szabad termoszban tárolni, illetve újramelegíteni. Maximálisan fogyaszható napi adagja felnőtteknél gyakorlatilag korlátlan, nyugodtan megihatunk belőle naponta akár 2 litert is. A teát melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk. Méz hozzáadásával ízesíthetjük. A teát azonban kúraszerűen javasoljuk alkalmazni. Két-három hét napi fogyasztás után érdemes legalább egy hónap szünetet tartani.

Figyelmeztetés

A lapacho vérhigítókkal való együttes alkalmazása kerülendő (aszpirin, warfarin stb…), vagy a kezelőorvossal megbeszélendő, mert antikoaguláns terápiában elvileg tilos.

Áldott állapotban zárjuk ki az alkalmazását, mert vetélést okozhat.

Esetleges túladagolás esetén hányinger, hányás, orrvérzés tapasztalható, ez esetben azonnal fel kell függeszteni az alkalmazását.

Az erős hatású összetevők miatt a szedési előírás – 6 hét után 4 hét szünet – megtartása nagyon fontos.

Várandós és szoptató kismamák, alacsony vérnyomás, elégtelen szívműködés esetén ne fogyassza!

3 év alatti gyermekeknek nem ajánlott!

Egyes szakirodalmi források szerint fája és kérge belső része csak orvosi felügyelet mellett használható.

 

A szerző