2012. július 24. kedd | dr Jung Andrea A kukorica gyógyhatása nem mindenki számára egyértelmű, hiszen annyira közönséges, napi fogyasztású növényről van szó. A kukorica szezonja júliusban van, de igen jó minőségű konzervek formájában egész évben fogyasztható. Hívhatjuk tengerinek, törökbúzának, a lényeg, hogy mindenki ismeri. A kukorica gyógyhatása és jótékony hatásai A búza és a rizs után az egyik legelterjedtebb hasznon növény. Mégis kevesen gondolnak arra, hogy ez a közismert sárga ételnövény egyben gyógyító erővel is rendelkezik. A kukoricaliszt kevés rostot tartalmaz, de jó kálium-, valamint megfelelő foszfor-, vas- és tiaminforrás. Mivel gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A kukoricamagot gyulladások csökkentésére, illetve a széklet lazítására is használhatjuk. A kukoricának immunológiai tulajdonságai is vannak. Ismert vízhajtó, vesekőképződést gátló és gyulladáscsökkentő hatása van. A kutatások kimutatták, hogy a fitoszterolnak köszönhetően a növény lassítja a fehérvérsejtek nyálkahártyafalra való tapadását. Ezzel magyarázható gyulladáscsökkentő hatása, valamint az, hogy megakadályozza a húgyúti fertőzések krónikussá válását. A kukorica bajuszt leginkább sebek és zúzódások kezelésére, illetve főleg húgyúti panaszok – húgyhólyag- vagy húgycsőgyulladás – esetén alkalmazzák. Alkalmazható még: csúz, szív- és májbetegségek, légcsőhurut, bélrenyheség, vérnyomás zavarainak kezelésére. Egyes források szerint alkalmas a kövérség kezelésére. Magában vagy teakeverékekben cukorbaj kezeléséhez is használják. Vesekő kezelésére, valamint köszvényre is ajánlott. A kukoricabajusz-főzet elősegíti a vízkiválasztást, és javítja a keringést. Elkészítése: 1-2 teáskanál száraz kukoricabajuszt 1/2 csésze vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 2-3 csésze főzetet lehet fogyasztani szükség szerint. A kukoricacsíraolajat ínygyulladás kezelésére is használhatjuk. A kozmetikában bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló- és ránctalanító szerként alkalmazzák. A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. A kukorica felhasználása Legegyszerűbb simán megfőzve tálalni. Főzésnél ügyeljünk arra, hogy a fedőlevelekkel, illetve a kukoricabajusszal együtt főzzük meg. Amellett, hogy így finomabb lesz az íze, a növény jótékony hatásait is fokozhatjuk. Durva őrlésű kukoricalisztből készülnek a különféle kásák, az olasz polenta (magyarul: puliszka), a kukoricakenyér, a tortilla, a kukoricamálé (pl. Afrikában). A kukoricaliszt zöméből kukoricaszirupot és invertcukrot állítanak elő, amit az élelmiszeriparban édesítőszerként alkalmaznak. A kukoricakeményítő felhasználható mártások sűrítéséhez, valamint süteményekbe. Közismert – kukoricából előállított – élelmiszer a pattogatott kukorica, a kukoricapehely, valamint a whiskey is. A KUKORICA TOVÁBBI GYÓGYHATÁSAIRÓL ITT OLVASHATSZ Jó étvágyat hozzá! A szerző dr Jung Andrea See author's posts