Barion Pixel
Illatos párlófű – júliusban virágzik.

Kiskertemben a természetben jóval ritkábban előforduló illatos apróbojtorjánt (illatos párlófű, szagos párlófű, Agrimonia odorata, syn. Agrimonia procera) tartom, mivel ez az elterjedt közönséges párlófűnél (Agrimonia eupatoria) valamivel nagyobb termetű, hozamú és annál kellemesebben, erősebben illatos a megdörzsölt levele.

Hogyan ismerhető fel az illatos párlófű?

párlófű, illatos párlófű

Erős illatán túl jól felismerhető még arról, hogy virágszirmai hegye kicsípett (a közönséges párlófűnél ez hegyes vagy teljes végű), valamint a lassan megjelenő termése feltűnően nagy méretű lesz.

Hatóanyagaikat és felhasználás módjukat tekintve valamennyi Agrimonia faj hasonló. Hatóanyagaik gyakorlatilag inkább csak arányaikban térnek el egymástól, alkalmazás módjuk pedig inkább csak tájegység és országfüggő.

Mivel igen közismert gyógynövény és számos cikk található róla, ezért most csak egyetlen, szinte sosem említett érdekességet közlök.

Érdekesség

A hatalmas Kínában egyetlen gyógyító nénike módszereit tanulmányozva egy ottani párlófű fajban, a minden tekintetben hasonló, de erősen kisebb termetű és picike termésű szőrös párlófűben (Agrimonia pilosa) fedeztek fel egy igen hatékony gyógyszer anyagot.
Ezt írja róla dr. Babulka Péter:
párlófű, illatos párlófű

,,A féreghajtó agrimorfol ugyancsak egy népi recept mai tudományos követelmények szerinti vizsgálatának köszönhető. 1970-ben egy 79 éves parasztasszony gyógymódjait tanulmányozták, amely szerint az Agrimonia pilosa téli rügyeiből készitett port (50 grammot) bélférgesség esetén kell bevenni. Öt-hat órával később a drog hatóanyagai nemcsak a féreg testét, hanem a fejét is kihajtották. Ezen recept alapján előállított ,,gyógyszerrel” az egyik kórházban 68 beteget kezeltek 98,5 %-os eredménnyel. Ezt követően a vegyészek izolálták a növény hatóanyagát, azonosították szerkezetét, és végül agrimorfolnak nevezték el. A ,,tiszta” hatóanyagot klinikai próbáknak vetették alá, s ezután széles körben forgalmazott gyógyszerré vált.”

Talán csak költői a kérdés, hogy vajon a hazai párlófű fajok téli rügyei tartalmazzák-e ezt a hatóanyagot ? Bizonyára igen, de mennyiségét nem ismerve a drog dózisa és alkalmazása is kérdéses. És mivel az idézett szöveg a féreg fejéről beszél, ezért nyilvánvalóan galandféreg fertőzésről  van szó, ami bizony nem gyerekjáték!

A mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

A szerző