Gyógygombák az egészségünk megőrzése érdekében


pecsétviaszgomba, pecsétviasz gomba, Ganoderma lucidum, gyógygombák

A gyógygombák egészségre gyakorolt kedvező hatását több ezer éve ismeri az emberiség.

A vadon termő gombák azonban nehezen hozzáférhetők, a termést befolyásolja az időjárás, akár környezeti ártalmak is érhetik, így az 1980-as évektől már mesterségesen kontrollált körülmények között is termesztik.

A termesztett gomba minősége, jótékony hatása semmiben sem különbözik a vadon termőétől, így viszont sokkal többek számára elérhetővé vált ez a csodás, az ókori görög, japán, tibeti és a kínai gyógyítók által is nagyra értékelt és ma is sokat használt növény.

A mai kutatások alapján „szuperélelmiszernek” minősülnek, jótékony hatásuk igen szerteágazó, például erősítik az immunredszert, csökkenthetik a koleszterinszintet, befolyásolják a cukoranyagcserét, májvédő hatásúk, betegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére egyaránt használják.

A mesterségesen termesztett gyógygombák feldolgozás után különféle formában jelennek meg, lehetnek porok, kivonatok, kapszulázott termékek, így biztonsággal, akár terápiás célra, hosszabb ideig való adagolása is megoldott, pontosan tudhatjuk miből mennyi van benne.

Hogyan válasszunk a készítmények közül? Legyünk körültekintőek, ne csak a származási helyet vegyük figyelembe! A gomba ugyanis, mint a „szivacs”, mindent magába szív, majd ezeket az anyagokat juttatja a szervezetünkbe. Épp ezért, ha nem megfelelő tisztaságú, szennyezett a gomba, akár még árthatunk is vele.

Figyeljük a különböző tanúsítványokra utaló jelöléseket, pl. „bioélelmiszer”, „ökológiai gazdálkodásból származó termék”. Az ilyen tanúsítással jelölt készítmények garantáltan vegyszermentes összetevőkből készültek, így biztonságosan fogyaszthatók akár hosszabb ideig is, mert a szervezetben csak pozitív hatásokat fog kifejteni.

A gyógyhatású gombák adagolásánál figyelembe kell venni, hogy milyen hatóanyagtartalommal készült a termék. A gombaporok akár mint fűszer is fogyaszthatóak forró levesekhez keverve. Forrázhatóak teaként, teafűvel, akár citromlével kiegészítve. A kivonatok lehetnek folyékonyak és por alakúak, itt a hatóanyagtartalom mutatja meg, míg a kapszulázott termékeknél a gyártó jelöli a napi fogyasztási mennyiséget.

Készítmények kombinálása gyógygombák esetén

Különösen, amennyiben több gombakészítmény együtt fogyasztása indokolt, törekedjen úgy megválasztani azokat, hogy ne csak egyik, vagy másik kiszerelési forma legyen. Nagyon előnyösen kihasználhatók a gombák egymást erősítő hatásai, mellékhatásaik minimalizálásával, ha az őrleményből készült főzetbe, 1, maximum 2 teáskanálnyi glicerines kivonatot ad.

Kombinált gombakészítményeink kidolgozásánál – úgy az őrlemények, mint folyékony kivonatok esetében – kifejezetten törekedtünk egymást hatástanilag erősítő gombák kombinálására.

Ha sikerült az Ön számára megfelelő gombákat kiválasztani, nézze át, hogy termékeink között megtalálja-e ezeket kombinált készítmény formájában? Ez a biológiai hatás, de anyagi szempontból is a legelőnyösebb az Ön számára.

Gyógygombák fogyasztással kapcsolatban keressen bizalommal:

Szondiné Tóth Ágnes
természetgyógyász / fitoterapeuta
gomba DR. szakmai vezető
www.gombadr.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük