Barion Pixel

A guava egy igazán különleges fa.

A guava egy terebélyes fafaj, aminek gömbölyded termése édeskés, savanykás zamatú, C-vitaminban gazdag és még éretlen formában is fogyasztják.

Gyümölcse számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre. Gazdag C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban.

 

Guava

Termése: gömbölyded bogyó, amely elliptikus, alma vagy körte alakú, zöld vagy sárgászöld, gyakran rózsaszín pettyes, 4-12 cm hosszú és legfeljebb 200 g-os.

A gyümölcs csúcsán a csészelevél-koszorú maradó.

Vékony héja gyengén fényes és viaszos.

A C-vitaminban és pektinben gazdag a terméshús éretten lágy, bő levű, kis kősejtek miatt szemcsés, fehéres, sárgás, sárgászöld vagy rózsaszín, a központ felé haladva gyakran élénkebb piros színű.

Íze kellemes, édeskésen savanyú zamatú, körtéhez vagy szamócához hasonló; az éretlen, zöld termések savanyúak és gyakran összehúzó hatásúak.

A bogyó belsejében üveges pulpában fejlődik a nagyszámú barnássárga, aszimmetrikusan szív alakú kemény mag (3 x 2,5 x 2 mm).

Felhasználása: az érett terméseket friss gyümölcsként vagy (be-)főzve desszertként, a magokkal együtt fogyasztják.

Ázsiában az éretlen, cukorral és fahéjjal meghintett termések is kedveltek.

Zamatos zselét és ízletes gyümölcsleveket állítanak elő belőle.

Az érett bogyók héját salátákhoz és pudingokhoz is felhasználják. A levével jégkrémet és más édességeket ízesítenek. Gyökerét, levelét, kérgét és éretlen termését hasmenés ellen alkalmazzák.

 

Fogyasztásának hatásai

A guava fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár:
Magas C-vitamin tartalom: A guava kiváló C-vitamin forrás, ami segíthet erősíteni az immunrendszert, megvédeni a szervezetet a fertőzésektől és gyulladásoktól.

Rosttartalom: Rostokban gazdag, ami hozzájárulhat az emésztés egészségéhez, segíthet a székrekedés megelőzésében és a telítettség érzésének fenntartásában.

Antioxidánsok: A guava antioxidánsokban gazdag, például likopinban, amelyek segíthetnek csökkenteni a szabadgyökök által okozott sejtkárosodást, és védelmet nyújthatnak a krónikus betegségek ellen, például a szívbetegségek és a rák ellen.

Szív-egészség: A guava fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez.

Szem egészsége: A guava magas A-vitamin tartalma segíthet megőrizni a szem egészségét és megakadályozhatja a látásromlást.

Cukorbetegség kezelése: A guava alacsony glikémiás indexű gyümölcs, ezért segíthet stabilizálni a vércukorszintet, ami fontos lehet a cukorbetegség kezelésében vagy megelőzésében.

 

 

A szerző