Gránátalma, a sokoldalú, kedvelt gyümölcs.
A gránátalma a gránátalmafélék (Punicaceae) családba tartozó, lombhullató cserje.
A melegkedvelő gyümölcs cserjéjét érdemes kertünk védett részébe ültetni, így óvjuk a fagyok elől.
A növény hajtásának megjelenése általában április végétől várható.
A növény megtalálható Közép- és Dél-Ázsia szubtrópusi vidékein, a Földközi-tenger partvidékein, Dél- és Észak-Amerikában, valamint Kínában is.
Mit tartalmaz a gránátalma?
Nagy mértékben tartalmaz polifenolokat, flavonoidokat és gyümölcs cukrokat.
A magja gazdag növényi ösztrogénekben, káliumban, C-és B5.
Az indiai gyógyászatban hormonháztartás szabályozására, valamint gyulladásgátlásra használják fel a gránátalmát.
Nagy mennyiségű flavonoidot (pl.: antociánt és kverticint) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kálciumban gazdag.
A pelletierine nevű folyékony alkaloidja féreghajtó hatású.
A gránátalma fajtáit a gyümölcs színe alapján csoportosítják: fehér, sárgászöld, sötétpiros, feketés ibolya.
A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld. A magok húsa általában vörös.
Hatásai
Lássuk a gránátalma fantasztikus hatásait:
A többféle erős antioxidáns vegyülete mellett gyulladáscsökkentő hatásával erősíti az immunrendszert, valamint vitaminokat, rostokat tartalmaz. Ezáltal egészségmegőrző és betegségmegelőző szerepe ismert.
Szív- és érrendszer védő: rugalmassá teszi az artériák falát, biztosítja a megfelelő véráramlást, továbbá megakadályozza a koleszterin lerakódását, úgy, hogy a szervezet rossz koleszterinszintjét (LDL) csökkenti, a HDL (jó) koleszterint viszont megemeli.
A gránátalma mértékletes fogyasztása cukorbetegeknek is biztonságos, mivel nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, annak ellenére, hogy tartalmaz fruktózt.
Hasmenés, vérhas és emésztési problémák esetén a gránátalma nyugtatóan hat a gyomorra.
Támogatja az enzimek szekrécióját.
Gombaölő és antibakteriális tulajdonságának köszönhetően az egészséges bélműködést és emésztést is elősegíti.
Vérszegénység elleni küzdelemben is hatásos lehet, mivel ez a gyümölcs bőségesen tartalmaz vasat.
Enyhíti az ízületi- és porc problémákat gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően, rendszeres fogyasztásával éppé tehetjük a porcok felszínét is, megakadályozva elhasználódásukat.
Öregedés ellen, szépségápolás céljából:
A gránátalma leve képes csökkenteni a ráncok kialakulását, egészségessé és rugalmassá teszi a bőrt.
Segít megakadályozni a hiperpigmentáció következményeként jelentkező sötét foltok megjelenését a bőr felszínén.