Barion Pixel
eper

A szívroham kockázat elleni legjobb étel

Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a nőknél a szívroham kockázat kialakulását – közölték amerikai és brit kutatók új tanulmányukban.

Szívroham kockázat csökkentő ételek

Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását. Ezen túl ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben. A szívroham kockázat elkerülése mellett más szív-és érrendszeri előnyöket is biztosítanak – olvasható a Harvard Egyetem és a Kelet-Angliai Egyetem szakembereinek tanulmányában. A kutatás az amerikai szívszövetség szaklapjában, a Circulation című folyóiratban jelent meg.

“Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a nők heti étrendjébe. Ez az egyszerű étrendváltozás jelentős hatással van a megelőzési erőfeszítésekre”. Hangoztatta Eric Rimm, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard vendégprofesszora.
Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nő étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendőn át kérdőívet töltöttek ki négyévente étrendjükről.

Áfonya és eper: a csodabogyók

A tanulmány ideje alatt 405 szívrohamot jegyeztek fel körükben. A legtöbb áfonyát és epret fogyasztó nőknél 32 százalékkal esett a szívroham kockázat nagysága azokhoz képest, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer fogyasztották a bogyósokat. Sőt azokhoz képest is, akik általában gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követtek.
“Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet későbbi szakaszában”. Idézte Aedín Cassidyt, a Kelet-angliai Egyetem orvostudományi karának szakemberét, a tanulmány vezető szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál.
Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében.

MTI

A szerző