Barion Pixel

Damiána a szerelem gyógyfüve? Afrodiziákum?

Damiána

 

Egy szép növény, ami érdekes csodát rejt magában.

 

Származása

Mint neve is mutatja ősi, Közép-Amerikában élő, nálunk cserepes afrodiziákum.

Közép-Amerika a hazája és az egész különleges nemzetséget csak egy-két faj képviseli.

 

Élete, szaporítása

Évelő, magról szaporítható.

Többnyire az esti nap utolsó sugarainál és éjszaka nyílik a csodanövény, az afrodiziákum: Turnera diffusa var. aphrodisiaca, vagy egyszerűen csak Turnera vagy Damiána.

Januárban is virágzik ablakomban a Damiána (Turnera diffusa), ez a sokak által csak a szerelem füvének ismert, valójában egy igen sokoldalúan használható, Dél-és Közép Amerika térségében honos gyógynövény.

Én a Szent Damián füvét Turnera diffusa néven szereztem be egy külföldi botanikuskertből.

 

A damiána hatása

Lényegesebb enyhe euforizáló, élénkítő, köhögéscsillapító és prosztata gyógyító hatása.

Egyes részei még kevés koffeint és több arbutint is tartalmaznak, mely utóbbi főleg az erdélyi medveszőlő hatóanyagaként ismert.

A Turnera diffusa – melynek elterjedt neve Damiána, de a legtöbb Turnera fajt ugyanezzel a névvel illetik – leghíresebb az euforizáló, afrodiziákus, ,,szerelemkeltő” hatásáról.

 

Érdekességek, tévhitek a damiánáról

Vannak, akik azt állítják, hogy ez a Turnera ulmifolia. Ulmifolia annyit tesz, hogy szil-levelű. Aki látott már életében szilfa levelet, rögtön látja, miért is ulmifolia az ulmifolia.

Egyébként a net telis-tele van téves fotókkal. Százával látni Turnera ulmifolia-nak írt damiánát láthatólag nem szil-levéllel, és fordítva, Turnera diffusa-nak irt növényt láthatólag szil levelekkel.

Érdekes, a diffusa (diffussus) szó ,,hasogatott”-at jelent és mivel nem csupán a Turnera diffusa levélszéle hasogatott (többnyire…), hanem sokan a Turnera ulmifolia levéllalpjának markáns erezettségét nézik ,,diffussus”-nak, ami nem hasogatott, hanem inkább barázdált, ezért a hatalmas kavar.

De érdemes beütni egyetlen Datura faj nevét a keresőbe és nem kis meglepetésre számtalan, egész más Datura fajok fotói jelennek meg, tévesen. Hát még egy ilyen ritka növénynél mekkora a kavar.

Aztán vannak akik azt állítják, a Turnera diffusa kúszónövény, hiszen Passifloriaceae, azaz a golgotavirágfélék családjának a tagja.

A képről el lehet dönteni, kúszónövény vagy sem.

Ma csak annak örülnék, ha a növénybarátok megcsodálnák ezt a különleges, szép, cserepes növényt.

Én meg csak egyszerűen csak gyönyörködöm benne.

Mert szép, akármicsoda.

 

A mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző