Barion Pixel

A csalán ízületi gyulladásra is alkalmazható, a csípősségének köszönhetően. Az egyik leghasznosabb gyógynövényünkről van szó. Minden része gyógyító, a gyökerétől kezdve, a szárán és a levelein át egészen a virágáig. A csalánkúra igazi áldás. Kiegyensúlyozóan hat a vesére, az epére , a májra, méregtelenít, salaktalanít és energiával tölt fel.

Miért is nem használjuk ki a természetnek eme áldását?  Ne felejtsük el, hogy szeptember az utolsó hónap, amikor még csalánleveleket gyűjthetünk télire! Tegyük meg bátran! Induljunk a szabadba, tiszta, egészséges, pormentes helyre és ollóval, kesztyűvel felszerelkezve még feltölthetjük télire a csalánkészletünket. Nem kell a boltban megvenni. Nézzük, hogy mire is jó ez a gyógynövény:

    1. Ízületi fájdalmak esetén bátran használhatjuk a csalán csípősségét. Azaz az ízületi és izomfájdalmakat, valamint az izomgörcsöket csalánnal kell bedörzsölni, vagy csalánköteggel csapkodva kezelni. A bőr ilyenkor erősen ég, miközben átmenetileg kipirosodik és megduzzad. Ilyenkor a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat kiváltó esetleges lerakódások és gyulladások belsőleg szüntethetők meg. Noha ez a terápia nem mindenkinél alkalmazható, a természetgyógyászatban az ilyen biológiai levezető és átalakító eljárások fontos szerepet játszanak. A csalán ízületi fájdalmak, illetve ízületi gyulladás esetén belsőleg is használhatjuk, szőlővel kombinálva egyenesen varázslatos a hatása. Erről bővebben IDEKATT olvashattok.
    1. Svédkeserűvel kombinálva a csalántea igen hatásos fegyver mindennemű méreggel szemben, ami a táplálkozás és a környezetszennyezés során jutott a testünkbe. Ezen tulajdonsága révén kiváló vértisztító hatású. A csalán teája önmagában is kiváló méregtelenítő szer. Ezen tulajdonságánál fogva alkalmas számos betegség kezelésére. Így például kiválóan kezelhető vele az alapvetően a táplálkozással, illetve az életmóddal összefüggő ekcéma.
  1. A mérgekkel van összefüggésben a köszvény is, mely szintén táplálkozási eredetű betegség. Az alapja pedig a mértéktelen húsfogyasztás és a húsban (és egyéb) élelmiszerekben található purin, illetve húgysav. A csalán ezekben az esetekben is segít.

fehér árvacsalán, fehér holtcsalán, holtcsalán

Figyelmezetetés

A csalán tartós használat esetén allergiás tüneteket okozhat! A napi ajánlott mennyiséget se lépjük túl! A napi helyes adagolása: 3-5 csésze, e fölötti mennyiség kiütésekhez, vörhenyhez, allergiás reakciókhoz vezethet egyéni érzékenységtől függően!

A csalán további gyógyhatásáról IDEKATT olvashatsz.

A szerző