Barion Pixel

Mi lett 2024-ben az év gyógynövénye?

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát választotta az év gyógynövényének.

borsosmenta, fehér menta, angol menta, magyarországi menta, borsmenta, gyógynövény, gyógynövények, gyógynövénykereső, gyógy- és fűszernövény szak, Mentha piperita, Mentha piperitae, év gyógynövénye

A borsmenta (másnéven borsos menta, latinul Mentha piperita) évelő, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény, amelynek levelét és illóolaját használják a gyógyászatban.

Jelentőségét mutatja, hogy a legrégebben termesztett gyógynövények egyike.

A borsmenta leveléből készült teát és illóolajat a népi gyógyászatban epe- és bélpanaszok, illetve megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzák.

Külsőleg bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják.

A borsmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint hatásosan enyhíti az emésztési panaszokat, ami elsősorban görcsoldó hatásával függ össze.

Epehajtó hatását is vizsgálatok bizonyítják.

Megfázás esetén köptetőként alkalmazzák.

Természetes menta illóolaj hatása 

Az illóolajat, illetve a belőle nyert mentolt antibakteriális, hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén külsőleg is használják például csípések, kiütések esetén.

A kezelt terület vérkeringésének fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat.

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez.

 

Forrás: MTI

A szerző